Zavřít reklamu

Podle posledního reportu společnosti McAfee vzrostl v loňském roce počet malwarů útočící na operační systém macOS o neuvěřitelných 744 procent. Zjištěno bylo celkem 460 tisíc případů, což je v porovnání s Windows, který v loňském roce zaznamenal 600 milionů případů, zanedbatelné číslo (s trochou nadsázky).

Z reportu bezpečnostní firmy McAfee vyplývá, že je malware na macOS na vzestupu. Nicméně trochu uklidňující zprávou je, že za výrazným nárůstem malwaru stojí především adware, tedy reklamní aplikace.

Objevily se však i nebezpečné malwary, o kterých jsme vás informovali. Společnost Malwarbytes odhalila začátkem tohoto roku malware, který je založen na starých instrukčních sadách, a tak se jej dlouho nedařilo vůbec odhalit. A také varovala před DoS útoky na aplikace Safari a Email, jejichž poruchové chování zapříčinilo problémy s RAM a pády Macu.

Abyste ochránili svůj Mac před škodlivým softwarem, potom byste měli instalovat aplikace z Mac App Store pouze od důvěryhodných developerů.

Znepokojujícím trendem je nárůst internetu věcí, což je označení pro propojení vestavěných zařízení s internetem. Malware tak může napadat i zařízení, jež jsou součástí internetu věcí. „Přístroje patřící do internetu věcí bývají často napadnuty a použity k provádění závažné trestné činnosti v kyberprostoru. Jakmile útočníci ovládnou součásti internetu věcí, potom mohou jednotlivá zařízení používat k útokům na byznys, spotřebitele i na internetovou infrastrukturu. Botnet Mirai je jen začátek,“ uvádí McAfee.

macos-malware1

Botnet Mirai byl za velkým DDoS útokem, který v říjnu způsobil částečnou nedostupnost velkých služeb jako Twitter, GitHub, SoundClout, Spotify či Etsy. Jeho charakteristickým rysem bylo, že nesměřoval na služby jako takové, ale na DNS poskytovatele Dyn. Tento rozsáhlý DDoS útok využil 2,5 milionu zařízení internetu věcí, která zaútočila na poskytovatele Dyn, a tak spousta webů byla po určitou dobu nedostupná.

Na Dyn byl veden DDoS útok, který dosahoval 1,2 Tbps, což je nejsilnější útok, jaký byl kdy veden vůči webu Dyn. Analýza dokonce potvrdila, že DDoS útok způsobila zařízení internetu věcí, která byla nakažena botnetem Mirai. Z tohoto důvodu je potřeba pečovat o inteligentní domácí přístroje a vyvarovat se čínským přístrojům, které s sebou nesou určitá bezpečnostní rizika.

kyberbezpečnost

Zdroj: 9TO5Mac

Dnes nejčtenější

.