Zavřít reklamu

Malwarové útoky na Mac jsou sice stále ještě spíše raritou, nemůžeme ale popřít, že k nim dochází – a zdá se, že se to v poslední době děje čím dál častěji. Ten nejnovější pochází z dílny ruských hackerů a ohrožuje operační systémy pro počítače od Applu.

Malware pro Mac se stává čím dál méně řídkým jevem. Posledním případem je škodlivý software, mířící na počítače od Applu, a vděčit za něj můžeme ruské hackerské formaci APT28, známé také jako Fancy Bear. Podle bezpečnostní firmy Bitdefender dosud atakoval malware s názvem Xagent počítače s operačními systémy Windows a Linux, nyní se oběťmi stávají i majitelé Maců. Malware má charakteristiku backdooru s různými moduly, schopnými zachytávat systémové informace, pořizovat screeny, špehovat weby s cílem získání uživatelských hesel a především schopnými získat kompletní zálohy iPhonu nacházející se na infikovaném počítači.

Bitdefender popisuje software Xagent jako program s „pokročilými špionážními schopnostmi“, čímž naznačuje, že by mohl být využíván zejména u vládních počítačů a v podobných oblastech. Ohrožen je však prakticky jakýkoliv Mac. Oznámení přišlo jen týden po odhalení wordovského dokumentu, který taktéž ohrožoval Macy, a po objevení programu MacDownloader, určeného pro odcizení dat v americkém obranném průmyslu.

Odborníci varují před návštěvou podezřelých webových stránek a stahováním nedůvěryhodných programů a aplikací, na první pohled se tvářících jako software, který vás malwaru zbaví.

malware

Zdroj: Techradar

Dnes nejčtenější

.