Zavřít reklamu

Platforma GameplayKit, kterou Apple vyvinul v rámci vylepšování her, posloužila k vývoji nástroje, který dokáže chránit uživatele Macu před malwarem a podezřelou aktivitou. Nástroj s názvem GamePlan představil expert na počítačovou bezpečnost Patrick Wardle na letošním ročníku RSA Conference.

GamePlan má za úkol detekovat v Macu podezřelou aktivitu, která by mohla být příznakem možné přítomnosti škodlivého softwaru. K tomu mu má pomoci právě GameplayKit od Applu. Ten původně sloužil k tomu, aby na základě pravidel, zadaných vývojáři, stanovil, jak se mají „chovat“ hry. Wardle při představování GamePlanu uvedl jako příklad kultovního PacMana – jedním pravidlem je, že hlavní hrdina hry je v digitálním bludišti naháněn duchy. Dalším pravidlem je, že pokud PacMan sežere energetickou velkou kuličku, duchové mizí a on je může honit. Na tomto principu funguje detekce podezřelého chování u GamePlanu – software například dokáže rozpoznat, zda je z Macu soubor na USB flash disk kopírován ručně, nebo za pomoci softwaru, a podle toho varovat uživatele, případně provést jinou akci.

MacBook Air 2018:

„Uvědomili jsme si, že Apple veškerou tvrdou práci odvedl za nás,“ přiznal Wardle, který využil základní funkce jablečného GameplayKitu k tomu, aby vytvořil vlastní systém pravidel, na jejichž základě bude možné rychle a automaticky detekovat potenciální hrozbu pro Mac a podrobnosti možného útoku. GamePlan vyniká možností nastavit velice specifická a podrobná pravidla, týkající se vyhledávání hrozeb a následné reakce systému. Wardle není v oblasti bezpečnosti Macu žádným nováčkem. V oboru se pohybuje již řadu let a podílel se například na varování před chybou ve funkci QuickLook v macOS, která mohla potenciálně sloužit k odhalení šifrovaných dat.

GameplayKit fb

Dnes nejčtenější

.