Zavřít reklamu

Mobilné telefóny značky Nokia s operačným systémom Symbian, už od začiatku svojho vzniku nevynikali bezpečnosťou. Avšak čakalo sa, že behom ich vývoja sa situácia rapídne zlepší, no pravdepodobne sa tak nestalo. V našej redakcii sme totiž pri zálohovaní smartphonu značky Nokia, ktorý patrí jednému z našich redaktorov, objavili závažný problém s jeho zabezpečením. Konkrétne sa jedná o Nokiu 700 s aktualizovaným operačným systémom Symbian Belle, vybavenou ARM1176 1000MHz procesorom a 512MB operačnou pamäťou. Taktiež je dôležité upozorniť, že do operačného systému Nokie sme neurobili žiadny zásah.

Najprekvapujúcejším faktom je, že na samotné prelomenie hesla poslúžil najnovší originálny synchronizačný softvér od Nokie s názvom Nokia Suite, ktorý bol stiahnutý z oficiálnej stránky. V podstate ide o to, že zálohovanie dát s Nokia Suite je možné aj napriek tomu, že je Nokia 700 chránená heslom. To by nebolo nič výnimočné, no pokračujme ďalej. Pri následnej obnove dát, si zariadenie vypýta povolenie reštartu. My sme ho však nepotvrdili a vypli zariadenie manuálne. Po jeho vypnutí ho softvér v počítači znova zapol s tým, že nabehol celý operačný systém bez toho, aby ste museli zadávať bezpečnostné heslo. Hneď po štarte systému sme ho odobrali z USB portu aby sa obnova dát nedokončila. Takto sme dostali k dispozícii úplne funkčnú Nokiu 700, s prístupom ku všetkým funkciám a dátam, ktoré obsahovala. Celý priebeh prelomenia hesla si môžete pozrieť na priloženom videu:

Resumé
Naskytuje sa teda otázka. Je táto bezpečnostná chyba problémom len samotnej Nokie 700, alebo ňou trpí väčšie množstvo mobilných zariadení, postavených na platforme Symbian Belle? Každopádne sa znova potvrdila skutočnosť, že iOS od spoločnosti Apple patrí v súčasnosti, aj napriek niektorým problémom, stále k najbezpečnejším mobilným operačným systémom na svete.

Dnes nejčtenější

.