Zavřít reklamu

Výběr bezdrátových sluchátek není v dnešní době rozhodně ničím jednoduchým. Trh je jimi totiž doslova zaplaven a každý jejich výrobce láká dle svých slov na skutečně nevídané funkce, které nikdo jiný nemá. Vybrat tedy ta, která vám budou skutečně vyhovovat, nemusí být kvůli podobné masáži nic jednoduchého. To se ale pokusíme následujícími řádky alespoň částečně změnit. Do redakce nám totiž dorazila bezdrátová sluchátka Bose Noise Cancelling Headphones 700, která se dají už vzhledem ke své ceně 10 990 korun označit za prémiová. Jsou ale taková i v reálu? Přesně na to jsem se v uplynulých týdnech snažil při testech přijít a v následujících řádcích vás se svými dojmy seznámím. Recenze na Bose Noise Cancelling Headphones 700 je totiž konečně tu. 

Technické specifikace

Jako již tradičně, i dnešní recenzi začnu krátkým shrnutím technických specifikací, které bude dnes ještě kratší než obvykle. Když jsem se totiž do specifikací sluchátek udávaných výrobcem začetl, s údivem jsem zjistil, že jich vlastně ani tolik neprozrazuje, což je dle mého svým způsobem dobře. Přeci jen, vždy je lepší nechat za sebe mluvit samotný produkt, nežli jeho parametry napsané v manuálech, které z něj mohou mnohdy udělat něco mnohem horšího či naopak lepšího, než je. 

Co vše tedy Bose o modelu Noise Cancelling Headphones 700 prozrazuje? Prakticky jen to, že mají v rozloženém stavu rozměry 20,3 x 16,5 x 5,6 cm a váhu 250 gramů, přičemž jejich krabička má pak 21,8 x 17,9 x 6,2 cm a váží 180 gramů. Sluchátka se mohou pochlubit Bluetoothem ve verzi 5.0, který je jednak velmi šetrný k baterii, ale také zajišťuje skutečně vysoce stabilní propojení se “zdrojovým zvukovým produktem”, tedy v našem případě iPhonem. Výrobce udává dosah přes 10 metrů, přičemž z vlastní zkušenosti mohu říci, že v otevřenějších prostorách či venku jste schopni se dostat i na dvojnásobek. Co se pak týče dalších parametrů, sluchátka nabízí více než 20 hodin provozu při plném nabití, přičemž z 0 na 100 % se nabijí zhruba za 2 a půl hodiny, což mohu opět potvrdit z vlastní zkušenosti. Jelikož disponují konektorem USB-C, je možné je nabíjet skutečně slušnou dávkou energie, díky čemuž jsou po 15 minutách schopny hrát dalších 3,5 hodiny, což je rozhodně super. Pokud by vám tato výdrž přeci jen nestačila, stále lze využít jack konektor a sluchátka ze zdroji zvuku připojit standardně. Věřím však, že k podobnému propojení se stejně nikdo příliš uchylovat nebude, jelikož bezdrát je zkrátka bezdrát. 

Zpracování

Výrobce si dal u sluchátek záležet na každičkém detailu.

Z hlediska zpracování nelze sluchátkům vytnout prakticky nic. Přiznám se, že fanouškem podobně robustních modelů nejsem, avšak v Bose Noise Cancelling Headphones 700 jsem našel skutečné zalíbení, jelikož je vidět, jak moc si dal u nich jejich výrobce záležet na každičkém detailu. Sluchátka působí i přes svou velikost minimalisticky a obecně velmi příjemně. Ocenit musím zejména poddajné polstry náušníků a mostu, který je spojuje, díky čemuž jsou vaše uši a vršek hlavy po jejich nasazení skutečně jako v bavlnce. Vedlejším benefitem je pak to, že tento materiál skvěle okopíruje tvar vašich uší a potažmo hlavy, díky čemuž utěsní veškeré mezery a pasivně odizoluje většinu zvuků z venčí. Pro to však slouží u sluchátek primárně jejich aktivní potlačení okolního hluku, o kterém se však rozepíšu až později. 

Kromě poddajných polstrů vyrobených zřejmě z nějaké pěny jsou sluchátka tvořena kovovým “mostem” a plastovými náušníky, které působí na omak skutečně kvalitně. Moc se mi líbí zejména to, jak v Bose vyřešili možnost posouvání náušníků na kovové konstrukci. Zatímco u naprosté většiny sluchátek se setkáváme s různými vysunovacími mechanismy, kdy se jejich rám laicky řečeno otevře a vyjede z něj vnitřní prodlužovací plíšek, v tomto případě je vše řešeno tak, že náušníky “jezdí” po zakulacených koncovkách “mostu”, což vypadá jednak elegantně, ale je to navíc i řešení velmi málo náchylné k jakémukoliv poškození. Za tohle tedy určitě palec nahoru. 

Detail sluchátek Bose Noise Cancelling Headphones 700

Co se týče fyzických ovládacích prvků sluchátek, jedná se vesměs jen o tři tlačítka. Jedno z nich využijete ihned po prvním rozbalení sluchátek a to ke spárování s telefonem (a potažmo dalším spárování či aktivacím), zbylými dvěma pak vyvoláváte hlasové asistenty či regulujete aktivní potlačení okolního hluku. Přetáčení hudby, zesilování či stopování se pak provádí pouhými dotyky na náušník, k čemuž se též vrátím později. 

Propojení s aplikací v telefonu

Abyste si sluchátka užili skutečně se vším všudy, je nutné si do telefonu stáhnout aplikaci Bose Music, kterou lze označit za jakousi vstupní bránu ke všem skvělým funkcím tohoto produktu. Jakmile jí z App Store či Google Play zdarma stáhnete, přihlásíte se do ní skrze Bose účet či váš Facebook a proklikáte se schválením podmínek využití, povoleními různých funkcí a konečně s ní a potažmo telefonem sluchátka spárujete, doporučil bych vám ještě před jejich testem navštívit jejich nastavení a seznámit se s ovládáním. Bose totiž připravilo skutečně fajn tutoriál, který je sice krátký, avšak skutečně pochopitelný a věřím, že vám stejně jako mě pomůže se sluchátky se sžít.

Samotné propojení sluchátek s telefonem je skutečně hračka. Appka vás totiž celým procesem provede a ukáže vám dokonce i to, jaké tlačítko na produktu zmáčknout, či co vám po spárování ze sluchátek zazní. Na vše tedy budete díky ní dobře připraveni. Jelikož je navíc skvěle zpracovaná, nesetkáte se v ní s žádným “hluchým místem” ve formě chybky či záseku – tedy minimálně v případě iPhonu XS, se kterým jsem produkt testoval. 

Testování

Přemýšlím, zda je vůbec nutné v tomto odstavci psát, jak tato sluchátka skvěle hrají. Přeci jen, u produktu za více než 10 tisíc je to tak nějak jasné a já tak jen v krátkosti řeknu, že svým zvukovým projevem dostanou do kolen skutečně kdekoho. Ať už jste metalista, technař, hiphoper či fanoušek jiného hudebního žánru, bude zvuk ze sluchátek doslova balzámem pro vaše uši. Za dobu testování jsem vyzkoušel doslova stovky skladeb a nenarazil jsem na jedinou, ve které by sluchátka zaváhala byť jen jediným tónem. Jejich zvuk je příjemně hutný a je z něj cítit jistota jak ve hloubkách, tak středech a i výškách a to i při těch nejvyšších hlasitostech (které jsou mimochodem skutečně brutální a na dlouhodobější poslech je využívat rozhodně nedoporučuji). Žádné nepřesvědčivé výkony při výškách, žádný plechový zvuk při maximální hlasitosti a ani žádné přešlapy při hloubkách. Vše zní zkrátka tak, jak hudebníci chtěli, aby znělo. Pochvalu zaslouží i basy, které jsou z mého pohledu plně dostačující, ba dokonce zcela ideální. Na druhou stranu je mi jasné, že hodnocení zvuku je svým způsobem dosti subjektivní věc a to, z čeho se jedni rozplývají, druzí proklínají a naopak. U produktu z této cenové kategorie by tak zřejmě bylo nejlepší si jej zajít otestovat do obchodu a zhodnotit, zda je zvuk pro vás ideální či nikoliv. Osobně jsem však přesvědčen, že pro 99,9 % z vás bude. 

zapnuta dioda u sluchatek bose

Jednou z hlavních zbraní těchto sluchátek je bezesporu aktivní potlačení okolního hluku. To se ovládá přímo přes aplikaci Bose Music a je možné jej mít nastaveno v celkem deseti úrovních, přičemž základní úroveň nepotlačuje téměř nic a ta nejvyšší naopak prakticky vše kolem vás. Jak je u této technologie zvykem, vše je závislé na mikrofonech, které podle vašeho nastavení propouští do náušníků zvuky z venčí, což občas znamená, že tyto zvuky nejsou úplně 1:1 shodné s realitou, jelikož se do nich digitální stopa lehce podepíše. Není to však rozhodně nic hrozného či dokonce neodpustitelného – tím spíš, když si díky této technologii bez problému užijete vaši oblíbenou hudbu i na těch nejrušnějších místech a to skutečně ve velkém stylu. Sám jsem sluchátka testoval v hlučném městě a musím uznat, že potlačení zvuku mě skutečně velmi mile překvapilo, jelikož až tak kvalitní jsem jej opravdu nečekal. Jakmile jej nastavíte na maximum, jste zkrátka okamžitě ve svém světě a vytáhnout vás z něj jakýmkoliv vnějším zvukem takřka nejde, pokud tedy sami nechcete a nedeaktivujete si na chvíli pomocí tlačítka tuto funkci. Naopak pokud chcete vědět, co se kolem vás venku děje, při nastavení nejnižší úrovně potlačení okolního hluku nebudete mít s vnímáním okolí problém, což je právě ve městech ve výsledku pro vaší bezpečnost ta lepší varianta využívání. 

Další věc, která mi přijde na sluchátkách skutečně super, je jejich ovládání pouhým dotykem na vnější stranu náušníku. Chcete skladbu zastavit? Stačí se dotknout. Chcete jí znovu pustit? Dotkněte se znovu. Chcete jí přetočit? Projeďte se po něm zleva doprava. Chcete se přesunout zpět? Proveďte totéž gesta, avšak opačným směrem. A hlasitost? Taky žádný problém, jednoduše jí regulujte prstem projíždějícím se po náušníku ze shora dolů či naopak. Veškeré doteky přitom snímají sluchátka skutečně mistrovsky. Jasně, chvíli vám asi bude trvat, než se naučíte sahat na ta správná místa, aby vás hned zaznamenala. Jakmile se to však naučíte, nestane se vám, že byste se po náušníku projeli prstem a on nezareagoval. Tohle se zkrátka povedlo. 

Další vychytávky

Při telefonování přes sluchátka máte pocit, jako by volaná osoba stále přímo vedle vás.

Jak už jsem psal výše, nedílnou součástí sluchátek jsou i díky implementaci aktivního potlačení okolního hluku mikrofony, které zvládají perfektně zachytit váš hlas. To jsem samozřejmě vyzkoušel tím nejlepším možným způsobem – tedy telefonním hovorem. I u něj jsem byl skutečně velmi spokojený, jelikož při kvalitním spojení s protistranou máte pocit, jako kdyby stála přímo vedle vás. Její hlas je ve sluchátkách jasný a zřetelný. Co se pak týče vašeho hlasu, ani s ním nemá protistrana problém a slyší jej velice dobře. U telefonátů však samozřejmě záleží hlavně na to, jak kvalitní spojení dokážete s protistranou navázat. Pokud tedy budete mít například mizerné internetové připojení nebo špatný signál, samozřejmě nemůžete čekat, že i přesto vám budou sluchátka hlas protistrany reprodukovat naprosto úchvatně. To se totiž stane skutečně jen v případě, kdy je spojení mezi vámi alespoň na nějaké rozumnější úrovni. 

Poslední velmi zajímavou věci, se kterou bych vás rád seznámil, je platforma pro rozšířenou realitu Bose AR, která využívá integrované senzory monitorující polohu vaší hlavy a pohyb těla pro upravování zvuků pouštěných do sluchátek. Aplikaci pro tuto rozšířenou realitu si můžete prohlédnout všechny přímo v aplikaci Bose Music s tím, že zjednodušeně řečeno vše funguje tak, že každý zvuk je závislý na vašem pohybu a vy si jej tak díky tomu můžete poslechnout v mnoha rozličných verzích. Myslím si však, že se jedná spíš o jakési zpestření už tak skvělých sluchátek nežli jejich hlavní doménu. Je ale bezesporu super, že něčím podobným disponují a člověk si to může vyzkoušet. A co víc – senzory by měly být využitelné například i při hraní videoher a to i těch v AR/VR, které by měly být díky nim daleko realističtější. Obecně se však dá říci, že AR je zatím ještě relativně mladá technologie a na skutečné zázraky na tomto poli si tak budeme muset asi ještě chvíli počkat. Nicméně směr, kterým kráčí v tomto ohledu Bose, se mi zdá více než zajímavý. 

Resumé

Mnohonásobně předčila má očekávání.

Co říci závěrem? Abych byl upřímný, čekal jsem od sluchátek mnohé. Má očekávání však prakticky ve všech ohledech mnohonásobně překonala, protože jsou zatraceně dobrá. Po dobu testování jsem nenarazil na nic, co by mě štvalo ba nad čím bych jen nechápavě zakroutil hlavou. Jedná se totiž o produkt vymazlený do těch nejmenších detailů, což je pro nás jakožto běžné uživatele absolutní výhra. Ano, cena je sice na sluchátka dost vysoká, avšak s klidným srdcem můžu říci, že zrovna tento model si jí rozhodně dokáže obhájit. Slabiny byste u něj totiž skutečně nenašly. Doporučení se tu tedy rozhodně nebojím. 

Mikrofon sluchátek Bose Noise Cancelling Headphones 700

Dnes nejčtenější

.