Zavřít reklamu

macbook pro oled iconJednou z hlavních novinek letošních nových modelů MacBook Pro, na které netrpělivě čekají tisíce a tisíce lidí, má být dotykový a adaptabilní OLED panel, který se bude nacházet na horní straně klávesnice a nahradí tak řadu funkčních kláves. Bude se táhnout po celé šířce klávesnice a díky tomu bude moci zastávat mnoho různých funkcí. V tomto článku se podíváme na to, jaké tyto funkce mohou být a jakým způsobem může Apple tento panel využívat. Od klasického zapnutí, přes Touch ID až po specifické využití jednotlivých aplikací.

Dotykový OLED panel je asi nejstarší spekulace týkající se nových modelů MacBook Pro. Poprvé se objevila už loni a od té doby na světlo světa unikají další dohady a informace o tom, jak to všechno vlastně bude. Všeobecná shoda panuje na tom, že panel nahradí funkční klávesy F1-F12, které zároveň fungují jako klávesové zkratky například pro ovládání hlasitosti, jasu, multimédií a tak dále. S novým řešením se objevuje mnoho spekulací, jelikož by použití OLED panelu mohlo poskytnou téměř nekonečné možnosti využití jak pro uživatele, tak pro vývojáře aplikací.

macbook-oled-ical

Jednou z věcí o které se spekuluje je, že se na tento panel přesídlí menu bar a celý Dock. Uvolnilo by se tak místo na ploše a uživatel by mohl prsty vybírat to, co zrovna potřebuje. Dále přichází v úvahu specifické ovládací prvky pro jednotlivé aplikace. Například ovládání Spotify, jehož vizualizaci všichni zcela jistě známe z konceptů Martina Hájka. Nemuselo by se jednat čistě o multimediální ovladač, ale na panel by se také mohlo přesunout například odpočítávání času při kopírování nebo aktuální průběh renderingu videa. Možností využití je opravdu mnoho a ve své podstatě se jedná o další malý displej, na kterém je možné zobrazovat důležité informace, aniž by si uživatel zakrýval hlavní plochu. Pokud by bylo podobné řešení úspěšné, je jasné že by se ho pokusili dostat na co nejvíce produktů (viz obrázek níže).

oled-apple-keyboard-03

V neposlední řadě se také hodně hovoří o implementaci Touch ID do Power tlačítka, které by mělo být také dotykové a také součástí OLED panelu (o této variantě se toho ovšem příliš mnoho neví, je možné, že bude Power Button klasický, avšak se senzorem pro otisky prstů). Tato volba by byla logická, jelikož by umožňovala další způsob autorizace uživatele, která by sloužila jak k přihlašování do systému, tak například k nákupům v iTunes – stejně jako jsme zvyklí z iPhonů a iPadů. Myšlenka multifunkčního OLED panelu je velice lákavá a její používání v praxi by mohlo přinést spoustu nových zážitků. Nehledě na její praktickou část, kdy by druhý „displej“ přišel opravdu vhod. Uvidíme tedy, jak se s tímto provedením Apple popere. Podle posledních zpráv bychom se (bohužel) nových MacBooků neměli dočkat na zářijové Keynote, ale až na další akci, která se bude konat v pokročilejší fázi podzimu.

macbook-oled-side
Hajek MacBook Pro OLED FB

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.