Zavřít reklamu

apple_wifiBezdrátové síťové technologie se vyvíjí mílovými kroky. Během posledních téměř 20 let se vystřídalo šest hlavních standardů v oblasti Wi-Fi sítí. Vše to začalo v roce 1997 prvním široce uznávaným standardem 802.11, který se následně vždy po několika letech revidoval a vylepšoval. Protokol 802.11a/b se začal používat v roce 1999, protokol g v roce 2003, protokol n pak v roce 2009 a poslední, 802.11ac, který je tu s námi dodnes, poprvé spatřil světlo světa v roce 2013. A je to právě protokol 802.11ac, který teď nově rozšiřuje své schopnosti a nabídne tak ještě lepší konektivitu.

Obchodní sdružení Wi-Fi Alliance, které spravuje standardy a certifikace Wi-Fi služeb, přišlo se zprávou o modernizaci nejnovějšího standardu 802.11ac. Tato modernizace by měla přinést podstatně vyšší výkony a daleko lepší konektivitu v praxi. Standard 802.11ac podporují například všechny nové Macy nebo síťové produkty AirPort Extreme a AirPort Time Capsule. Nových Maců se tato změna pravděpodobně netýká, jelikož by se měly (snad) začít prodávat na podzim, ale ostatní síťové produkty Applu by s podporou již mohly počítat.

Rozšíření standardu o nové prvky nově nabídne:

  1. Podporu MU-MIMO – tyto sítě dokáží zpracovávat několik podnětů najednou, například odesílat data do několika zařízení současně.
  2. Podpora 160MHz kanálů a potenciální zdvojnásobení přenosových rychlostí.
  3. Podpora nového čtyřproudového prostorového toku
  4. Rozšířená podpora v 5GHz pásmu, kdy certifikovaná zařízení umožňují využívat více kanálů.

Hlavní cíle, se kterými je toto rozšíření standardu spojováno, jsou především ve zvýšení efektivity bezdrátových sítí a snazšího dosažení nejvyšších přenosových rychlostí (až 1,3Gbps). Efektivita připojení je velmi důležitá v případech, kdy je na jeden AP připojeno mnoho zařízení, například na sportovních událostech, koncertech, v restauracích atd.

AirPort Express

Zdroj: AppleWorld

Dnes nejčtenější

.