Zavřít reklamu

Jen s těží dokážete vymyslet příslušenství pro mobilní telefony nebo tablety, které by se ještě nevyrábělo a neprodávalo a tak nyní výrobci začínají na trh přinášet zařízení, které kombinují několik funkcí najednou. Jedním z nich je i MobileLite od společnosti Kingston. Tato malá krabička nabízí externí baterii o kapacitě 1800mAH s napětím 3,7V, ale také čtečku paměťových karet, jejichž obsah lze pomocí bezdrátového připojení MobileLite prohlížet na našich tabletech, telefonech ale také počítačích. Vše funguje velmi podobně Kingston Wi-Drive, jehož recenzi si můžete přečíst přímo zde, s tím rozdílem že zde slouží jako uložiště paměťové karty typu SD, SDHC, SDXC a microSD s přiloženým adaptérem. Pojďme se tedy podívat co tato hračka dokáže a hlavně, zda to co nabízí dokážeme využít.

Malá krabička s váhou 98 gramů a rozměry 124,8 mm x 59,9 mm x 16,65 mm je kompletně vyrobena z plastu. Co se zpracování týká nejedná se o žádnou hitparádu, ale zároveň vás ničím neurazí. Plasty sice nepůsobí zrovna nejkvalitnějším dojmem, ale na druhou stranu nikde nic nevrže a to je hlavní. Design je poměrně elegantní a skvěle padne například na stůl v konferenční místnosti ve které chcete poskytnout vašim kolegům přístup k datům. Součástí balení je kromě zmíněného adaptéru na microSD karty také dobíjecí kabel Micro USB, který slouží na nabíjení vestavěné baterie. Ta nabízí kapacitu 1800mAh, díky které zvládnete dobít svůj iPhone z 0% na 100% bez sebemenších problémů. Je úplně jedno jaké zařízení se rozhodnete nabíjet, vzhledem k tomu že jsou podporovány všechny zařízení s možností USB dobíjení. Do klasického USB portu zkrátka zasunete svůj nabíjecí kabel a zařízení na druhém konci se začne nabíjet.

mobile_lite

Vestavěná baterie slouží buď k nabíjení zařízení které připojíme přes USB port nebo k provozu samotného zařízení. Je potřeba zdůraznit, že tento účel je primární a USB port je něčím, co výrobce nabízí jako bonus, když už máme poměrně velkou baterii a konstrukce umožňuje přidání USB, tak proč toho nevyužít a nenabídnout uživatelům také další využití zařízení, což se mi osobně velice líbí. Konečně uvažování trochu jiným směrem kde z jednoho produktu získáme v podstatě dva. Je však nutné pamatovat na to, že pokud využijeme čtečku karet a vytvoříme pomocí MobileLite Wi-Fi síť vydrží nám baterie zhruba čtyři a půl až pět hodin provozu. Samozřejmě v tom případě, že nenabíjíme z USB žádné zařízení, baterie v zařízení je totiž jen jedna a slouží jak k nabíjení tak i k provozu samotného routeru s čtečkou paměťových karet. Je tedy dobré pamatovat na to, že pokud si dobijete svůj iPhone, příliš obrázků z paměťové karty si již nestáhnete.

mobilelite

Čtečka paměťových karet funguje na poměrně jednoduchém principu. Zařízení jedním tlačítkem zapnete a jeho podržením aktivujete Wi-Fi v ten moment vytvoří MobileLite vlastní Wi-Fi síť, ke které se ze svého přístroje přihlásíte s tím, že následně můžete samotný MobileLite připojit ke svému běžnému routeru nebo jakékoli Wi-Fi a používat tak jak čtečku karet tak i internet současně. Jakmile se připojíte k MobileLite použijete zdarma dostupnou aplikaci MobileLite s tím, že aplikace je dostupná jak pro android tak pro iOS. Aplikace nabízí jednoduché rozhraní ve kterém můžete procházet paměťovou kartu a vybírat jednotlivé položky. Vše je navíc rozděleno do několika kategorií podle typů souborů, které následně můžete uložit přímo do Camera Roll a pracovat s nimi jako s běžnou fotografií, kterou si přenesete do svého zařízení.

Tím že samotná nabíječka nabízí USB port se navíc dostává k další vychytávce, která se jen tak nevidí. Do USB portu totiž můžete zapojit nejen přístroje které se chystáte nabíjet, ale také FLASH disk nebo externí disk a z toho můžete následně číst data stejně jako z paměťové karty.

mobilelite_kingston

Pokud jste četli naši recenzi na iPad Camera Connection kit nebo na novější Lightning USB adaptér pro připojení fotoaparátu přímo k telefonu nebo tabletu od společnosti Apple, možná si nyní kladete otázku, proč si místo redukce máte koupit právě MobileLite. Pokud budete zařízení používat sami nebo pokud nikdy v životě nevyužijete externí baterii, zřejmě příliš důvodů k nákupu nenajdete. Hlavní výhodou je, že k MobileLite může být připojeno více lidí najednou bez ohledu na platformu. Přijdete do zasedačky, položíte zařízení na stůl a řeknete kolegům ať si do svých tabletů a telefonů bez ohledu na to zda používají Android nebo iOS stáhnou data z vaší prezentace. Stejně tak pokud jste na dovolené je jedno zda vaše žena používá Android nebo iOS, máte jedno zařízení ze kterého si můžete oba dva kdykoli stáhnout fotografie ze zrcadlovky přímo do tabletu nebo mobilu.

mobilelite

Aplikace navíc umožňuje fotografie sdílet na sociálních sítích nebo odesílat mailem bez toho, aniž byste je museli nejprve uložit do svého přístroje. Osobně se mi MobileLite skutečně líbí, funguje spolehlivě a umožňuje komunikaci všech zařízení s vaši paměťovou kartou. Pokud tedy chcete pravidelně svá data sdílet, nákup mohu doporučit. Navíc v případě nouze u sebe vždy máte externí baterii. Pánové z Kingstone by pro příště jen mohli doladit zpracování.

mobile_lite

Technické parametry

  • Vstupy: USB a SD – paměťové karty SD, SDHC, SDXC a microSD (s přiloženým adaptérem)
  • Rozměry: 124,8 mm x 59,9 mm x 16,65 mm
  • Hmotnost: 98 g
  • Rozhraní bezdrátové sítě: Wi-Fi 802.11g/n se zabezpečením bezdrátového přenosu dat (WPA2)
  • Dobíjecí baterie: až 5 hodin nepřetržitého používání
  • Baterie: vestavěná Li-Polymer 1800 mAh 3,7 V
  • Podpora provozu fotoaparátů1: umožňuje uživatelům přesouvat fotografie z jejich mobilních zařízení do MobileLite Wireless
  • Konektor: microUSB
  • Provozní teploty: 0°C až 40°C
  • Podpora souborů: Audio: MP3, WAV; Video: m4v, mp4 (video kodek H. 264); Obrázky: jpg, tiff; Dokumenty
IMG_0376

Dnes nejčtenější

.