Zavřít reklamu

accessories_camera_1_20100225
Apple iPad není vybaven standardním USB konektorem, nýbrž pro Apple standardním Dock 30pin konektorem, ten však standarně foťáky a další příslušenství nemají, proto, abyste mohli přenášet fotografie do iPadu, přináší Apple příslušenství pod názvem iPad Camera Connection Kit, pojďme se podívat jaké výhody a nevýhody přináší uživatelům fotoaparátů a iPadů.

Obsah balení

Jako tradičně je doplňěk balen v bílé krabičce, ve které se ukrývá prohlášení o shodě a jednoletá mezinárodní záruka. Dále je tu pak návod, a konečně dva k sobě přitavené pytlíky, ukrývající v sobě dva Connection Kity. První Kit totiž slouží pro připojení USB a druhý obsahuje slot na poměťovou SD kartu. Nic víc vyjímečného balení neobsahuje, snad jedinou novinkou je, že se nemusí pytlíky trhat, ale mají lepení, které lze znovu zalepit, to dříve skutečně nebylo.

accessories_camera_1_20100225

Funkce, využití a resumé…

To hlavní, co vás určitě u redukce zajímá je, jak vlastně funguje. I když jsem fanoušek Apple a miluju svůj iPad, upřímně si myslím a říkám narovinu, že by tuto redukci měli dávat k iPadu zdarma, nebo jen za symbolickou cenu. Nic revolučního na Connection Kitu nehledejte, jedná se o prostou redukci, která dokáže převést USB 2.0 do Dock konektoru, případně SD kartu do Dock konektoru, to je vše. Připojíte fotoaparát přes USB, který je standardně k foťáku a strčíte jej do Connection Kitu, následně do iPadu. Jediná aplikace, která dokáže tento způsob připojení využít je Photos, které musíte po připojení spustit. Následně se zobrazí celý obsah fotoaparátu a vy si zvolíte, které soubory chcete přenést, má to však své ale. Můžete přenést pouze JPEG a RAW soubory. Takže pokud fotíte v jiném formátu nezobrazí se, pokud natočíte video, do iPadu ho nemůžete dostat! Nic víc než JPEG a RAW prostě ani SD Kit ani USB Kit nepodporuje, jen a jen tyto dva formáty. Je zvláštní, že na apple.com v sekci press jsou veškeré fotografie ve formátu TIFF, ve kterém fotím na jedné zrcadlovce také, ale do Connection Kitu, již podporu tohoto formátu Apple nezahrnul. Dokonce můžete zapomenout na externí USB disky nebo Flash disky i když na nich tyto formáty jsou. Názem mluví za vše, zkrátka jen a jen foťák. To je podle mě ohromná škoda, například videa by měl kit rozhodně podporovat, alespoň v MP4 formátu a to stejné platí pro externí paměti. Další nevýhodou je, že se můžete před přenesením fotografií podívat pouze na náhledy, nemůžete si fotku prohlédnout ve velkém rozlišení, pouze v miniatuře. Můžete přenést buď všechny, nebo zvolené fotografie, stačí stisknout požadované fotografie a ty se označí modrým kolečkem, poté již jen zvolíte Import, po jehož průběhu se modrá ikona změní na zelenou a vše je hotovo, fotografie najdete v Photos v nové složce. To stejné pochopitelně funguje jak u USB, tak u SD Kitu. Nadruhou stranu je perfektní být na dovolené, připojit foťák k iPadu a přenést fotky, efektně je poté ukážete všem, komu chcete a můžete je rovnou poslat mailem, sdílet na FB, nebo dát na web! Toto je rozhodně super, ale mohlo to přece jen být u iPadu standardem a ne něčím, za co je potřeba připlácet. To je pochopitelně pouze věc názorů, ovšem když už je Connection Kit jako příslušenství, měla by zde být nějaká přidaná hodnota, oproti obyčejné redukci, tu jsem však nenašel. Pokud se na to však podívám z druhého úhlu pohledu, je to vážně perfektní. Byl jsem venku fotit, do malého batůžku dáte iPad, který v něm opravdu nic neváží, společně s foto vybavením a po vyfocení požadované fotky se rovnou můžete podívat jak vypadá na velkém displeji, pokud máte 3G iPad, rovnou můžete odesílat fotografie, i když fotíte například uprostřed pouště nebo lesa, to je paráda! Jasně, toto umí každý mobil, ale mobil nemá zrdcadlovku a RAW formát…..

accessories_camera_2_20100225


http://www.iseed.com

Dnes nejčtenější

.