Zavřít reklamu

Pokud chcete dostat fotografie z fotoaparátu přímo do iPadu, máte hned několik možností. Buď do fotoaparátu vložíte speciální kartu s Wi-Fi, ke které je možné se díky aplikacím na App Store připojit a stahovat obsah karty přímo do iOS zařízení nebo použijete ke stejnému účelu některý z USB modemů, díky kterému je možné nahrát fotografie přímo na některou z Cloudových služeb a opět je stáhnout do iOS zařízení.

Pokud se však bavíme o opravdu přímém přenosu fotografií a videí z digitálního fotoaparátu nebo kamery přímo do iPadu, pak jsme nuceni využít jednu z dvojice redukcí, kterou Apple prodává za 29€. Zatím co první redukce obsahuje čtečku paměťových karet typu SD, ke druhé redukci je možné připojit libovolný fotoaparát nebo kameru pomocí USB kabelu. Vzhledem k tomu, že si nedovedu dost dobře představit jak pokaždé vyndávám ze zrcadlovky paměťovou kartu, pojďme se podívat na recenzi adaptéru, který Apple označuje názvem Lightning/USB adaptér fotoaparátu. Pokud vlastníte iPad s 30pin dock konektorem, podívejte se na recenzi recenzi iPad Camera Connection Kit.

Lightning:USB_adapter_650D

O tom, že se jedná o produkt Applu svědčí na první pohled jako vždy již samotné balení, které je tentokrát řešeno pevnou papírovou krabičkou ve které je na pevném podkladu připevněn samotný adaptér. Součástí balení je samozřejmě také nepostradatelný návod a prohlášení o shodě. Adaptér je kompatibilní pouze s iPad mini a iPad 4. generace, tedy s dvojící iPadů, které jsou vybaveny Lightning konektorem. Apple bohužel nepodporuje iPhone 5, ani iPod touch. Stejně tomu bylo již u předchozí generace adaptéru pro 30pin dock konektor. Na druhou stranu je fakt, že většina zrcadlovek nebo kamer nabízí dostatečně velký a kvalitní displej na to, aby dostatečně posloužil k prohlížení fotografií. Bohužel však ti, kteří chtějí adaptér použít nikoli k prohlížení fotografií na displeji iPhonu ale k zálohování karty přímo do iOS zařízení mají smůlu, adaptér je zkrátka jen pro iPad.

adapter_camera_ipad

Tím že adaptér připojíte pouze k iPadu však omezení nekončí. Apple dovoluje přes adaptér uložit do iPadu pouze fotografie ve formátu JPEG a RAW nebo také videa ve formátech H.264 a MPEG-4. Na druhou stranu však dokáže adaptér uložit do iPadu drtivou většinu videí z digitálních zrcadlovek nebo kamer. Připojit je možné také například iPod nebo iPhone, ovšem i zde můžete do iPadu uložit pouze videa nebo fotografie. Na nějaký přesun souborů nebo aplikací, případně připojení externích disků tedy můžete zapomenout. Bohužel není možné iPad použít k živému náhledu, ale skutečně pouze k uložení fotografií přímo do iPadu z fotoaparátu nebo kamery. Právě živý náhled na displeji iPadu by byl skutečně zajímavou možností jak iPad, zejména pak iPad 4. generace s Retina displejem zajímavě využít.

apple_lightning_adapter

Pro přenos fotografií stačí zapnout fotoaparát do režimu ve kterém jej připojujete k počítači a následně jej připojit k iPadu. Automaticky se zobrazí aplikace Fotografie s položkou Fotoaparát, ve které je možné zvolit fotografie které se mají přesunout do iPadu nebo můžete rovnou přesunout celý obsah fotoaparátu/kamery do iPadu. Samozřejmostí je možnost také obsah připojené kamery nebo fotoaparátu smazat a tím uvolnit místo na kartě.

Apple_ligtning_camera_adapter

Resumé
Pokud vezmeme v potaz cenu adaptéru lehce přesahující 700Kč, zjistíme, že za stejnou cenu lze koupit již velmi rychlou paměťovou 16GB kartu s možností nahrávat FULL HD videa. Pokud tedy chcete adaptér primárně využít k uložení obsahu karty ze své zrcadlovky do iPadu, je potřeba zvážit, zda není lepší koupit rovnou další paměťovou kartu. V případě, že nechcete natáčet FULL HD videa, je možné sehnat za cenu adaptéru dokonce 32GB kartu. Adaptér tak přijde vhod zejména v situacích, kdy máte na focení dost času a například fotíte někde kam se hned tak nedostanete a chcete mít jistotu, že fotografie se skutečně povedli. V tom případě totiž není problém vzít zrcadlovku a připojit ji k iPadu s tím ,že zkontrolujete záběry a případně je pořídíte znovu.

iPad_camera_roll

Samozřejmostí je také možnost fotografie okamžitě upravovat nebo je sdílet na sociálních sítích. Právě možnost kontroly fotografií je asi největší motivací ke koupi adaptéru. Přece jen je totiž lepší sebou nosit na focení iPad než MacBook. Škoda jen, že Apple neumožnil využít iPad k živému náhledu nebo neumožnil společnostem jako je Canon/Nikon a mnoho dalších vytvořit aplikace, díky kterým by bylo možné přímo z iPadu ovládat zrcadlovky, stejně jako je tomu u aplikace EOS utility u OS X a Canonu.

iPad_camera_roll_adapter_lightning

Dnes nejčtenější

.