Zavřít reklamu

tumblr_mlkf4dFfAw1qf2mzwo1_1280
Během procházek přírodou můžete narazit na spoustu zajímavých věcí. Nepochybně mezi ně budou patřit kameny. Kameny, šutry, kusy skal.. nic neobvyklého natolik, abyste tomu věnovali svou pozornost. V jednom německém parku se ovšem nachází kámen, který rozhodně není jako všechny ostatní. Na první pohled to asi nepoznáte, na ten druhý si však všimnete ohniště, které se u kamene nachází. A poté pravděpodobně také zvláštní plochy, která vypadá tak trochu jako solární panel. Pokud vám to přijde divné, půjdete dál, pokud ale budete zvídaví a oheň zapálíte…

.. nestane se nic. Dobře, není to úplně tak jednoduché a prvoplánově pochopitelné, ale pokud vám to nedá a začnete kámen zkoumat více, zjistíte že v sobě má zabudovaný USB port. Při delším zkoumání byste si také mohli všimnout, že se na vašem telefonu objevila neznámá bezdrátová síť, která do které se vaše zařízení automaticky připojilo. Aha!

Za tímto projektem stojí berlínský umělec Aram Bartholl, který tento projekt pojmenoval „Keepalive“. Na první pohled ničím nezajímavý, tunu a půl těžký šutr, je ve skutečnosti objekt ve kterém se skloubí moderní technologie a idea přežití člověka. V kameni je zabudovaný termální senzor, který dokáže napájet wifi router, který se nachází za ním. Proto to ohniště. Jakmile někdo rozdělá oheň, který bude takové intenzity, že bude schopný napájet onen router, každý v okolí se bude moci připojit do lokální bezdrátové sítě, která běží na Pirate Boxu.

V této síti pak mají uživatelé přístup k všelijakým příručkám o přežití, které jsou zde uloženy v .pdf formátu. Dále je pak možné do sítě uploadovat jakékoliv informace, které si uživatel vybere. Virtuální podpisy, fotky, dokumenty a tak dále. Dokud bude oheň hořet, síť bude přístupná. Soubory z celé offline sítě jsou poté k dispozici i přes USB flashdisk, ale musíte být k síti připojení i telefonem/tabletem, abyste mohli něco kopírovat. Jedná se tedy o podobný princip jako tzv. Dead drops, což jsou náhodné flashdisky zabudované v domech/stěnách/zdech kam lidé mohou ukládat libovolné soubory. Takové elektronické „kešky“. Projekt Keepalive však k tomuto přidává ještě onen „survival“ rozměr.

 

Boulder-Rolled-over

Zdroj: AnonHQ

Dnes nejčtenější

.