Zavřít reklamu

microsoft_store-iconMobilní divize Microsoftu je na tom bídně. Společnost si to nerada připouští, uživatelé si to ještě více neradi připouštějí, ale je to pravda. Poslední generace Lumií jsou prodejně ještě větší propadák než generace předtím a podíl trhu klesá čím dál víc. Vypadá to že Microsoft to s tímto segmentem prostě neumí, jelikož si to za ty roky už nejde vysvětlit jinak. MS se ale znovu chystá zaujmout vývojáře aplikací pro iOS. Po dobu konání WWDC totiž organizuje „vedlejší“ párty, která bude určená právě pro iOS (a Android) vývojáře.

Jakkoliv směšně to vypadá, nemůžeme to mít Microsoftu za zlé. Už několik let se snaží prorazit na trhu mobilních telefonů a už několik let se mu to nedaří. Přitom samotné produkty nejsou špatné, ovšem vždy jim chybí onen poslední „finishing touch“, který by dovedl vše k dokonalosti. Posledních pár let to vypadá, že hlavním nepřítelem Microsoftu na poli mobilních telefonů je samotný Microsoft, neboť gigantické struktury společnosti příliš neumožňují rychlý a reaktivní vývoj, který by mobilní divize potřebovala jako sůl. Ale to je téma na jiný článek…

Tržní podíl Microsoftu na poli mobilních telefonů je směšný, to všichni vědí. Tím pádem je i směšná podpora vývojářů, kteří prostě nemají motivaci k tomu, aby investovali svůj čas do platformy, kde je mizivá/nulová návratnost. MS se v poslední době snaží dělat kroky, kterým se tuto nepřízeň snaží alespoň trochu zvrátit. Začalo to podporou aplikací psaných pro konkurenční operační systémy. Hned po konání WWDC (a asi 100 metrů od místa konání) se uskuteční akce, která cílí primárně na iOS vývojáře a jejímž cílem je naočkovat developery informacemi o multiplatformních nástrojích, které umožňují jednoduchý port iOS aplikací do systému Windows.

Když pomineme soutěž o nějaké ceny (Xbox, Apple Watch) cíl akce je jednoznačný. Přimět, nebo alespoň nabídnout, vývojářům možnost, jak psát aplikace které půjdou následně použít jak na iOS, tak na Windows 10 Mobile. Vývojem aplikací pro mobilní Windows se totiž bude zabývat opravdu jen málokdo, MS se tedy snaží „naučit“ vývojáře, že to jde i jinak. Otázkou zůstává, jaký tato akce nabízí reálný dopad. Osobně se domnívám, že to žádná hitparáda nebude, ale je třeba uznat, že se MS alespoň snaží něco udělat. Jakkoliv černě se jejich budoucnost jeví.

msoft

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.