Zavřít reklamu

Poslední dobou jsme téměř neustále informovali o tom, že Apple a další společnosti přistupují k poměrně drastickým opatřením z důvodu koronavirové pandemie a zavírají jeden obchod za druhým. Naštěstí se bouře přehnala a náhlé uzavírání prodejen se týká pouze jistých regionů, avšak rozhodnutí dát kamenným obchodům vale postihlo i dalšího giganta. Tím je Microsoft, v jehož případě však za tímto krokem nestojí nebezpečný virus, nýbrž strategická restrukturalizace. Společnost se totiž chce zaměřit výhradně na online prostředí a nákup přes internet.

Ačkoliv to zní sebevíc překvapivě, i Microsoft disponoval prodejnami ne nepodobnými Apple Storům, kde nabízel svá fyzická zařízení a příslušenství. Oproti jablečné společnosti má však přece jen tento gigant o poznání tenčí portfolia, a tak výrobce nakonec seznal, že je na čase dát kamenným obchodům sbohem. Místo toho ušetřené peníze společnost investuje do virtuálního obchodu a online prostředí, kde lidé podle dostupných informací nakupují stejně o poznání více než ve specializovaných prodejnách Microsoftu. Je nicméně obdivuhodné, že se gigant rozhodl maloobchodní zaměstnance nevyhodit a místo toho jim nabídne pozici v korporátních kancelářích, kde budou fungovat jako technická podpora nebo se stanou součástí obchodního oddělení.

Větší podpory se má díky ušetřeným penězům dočkat i Windows 10 a chystaná konzole Xbox, na něž se chce Microsoft nově více zaměřit. Přesto to ale vypadá, že se zachování dočkají rovnou čtyři obchody spadající pod Microsoft Experience Centers, a to v Londýně, New Yorku, Sydney a v kampusu Redmond. Neposlouží však původnímu účelu, jejich prostory budou využity zejména pro stávající zaměstnance a jako místo, kam mohou zavítat zákazníci ve formě jednotlivců i firem. Ne za účelem nákupu, ale především kvůli technické podpoře nebo podstoupení tréninku zacházení se softwarem. Nově tak pracovníci poslouží spíše jako asistenti než prodejci a budou nabízet celou škálu rozličných služeb. Zároveň se Microsoft nezapomněl pochlubit, že se jeho online obchod dotýká zákazníků z až 190 zemí. Uvidíme, zda se jednalo o dobrý krok, nebo se časem dočkáme nějaké alternativy.

Dnes nejčtenější

.