Zavřít reklamu

ken_segall-250x250Kritika Applu je poměrně častá věc a nikdo by se nad tím příliš nepozastavoval. Přijde-li však od člověka, který pro Apple vymyslel mnoho, dnes již legendárních, marketingových kampaní, možná stojí za to jí zvážit a minimálně se nad ní zamyslet. Kritika od obyčejných lidí vetšinou nedává příliš smysl, nebo je nezajímavá, ale když se vyjádří někdo, kdo toho pro společnost udělal poměrně dost, vždy můžeme očekávat něco navíc. V tomto případě se jedná o Kena Segalla, muže který stojí například za názvem iMac nebo kampaní „Think different“.

Ken Segall působil v Applu jako marketingový a reklamní konzultant, který mnohokrát přispěl k různým projektům, na kterých společnost pracovala. Byl to třeba právě on, který vymyslel název iMac, který byl posléze využíván pro počítače. Dále také napsal texty ke kampani Think different, která se stala později ikonickou. V neposlední řadě sepsal knihu Insanely Simple, ve které pojednával o svém 12letém působení v Applu a NeXtu po boku Steva Jobse. Ve rozhovoru pro Guardian se rozpovídal o tom, jakým směrem dle něj společnost v současné době směřuje.

Dle Segalla Apple ztratil smysl pro jednoduchost, což je něco, co společnost budovala dlouhá léta. V poslední době se to však z jejich produktů vytrácí. Apple pod Timem Cookem je prý zcela odlišný od té společnosti, kterou vedl Steve Jobs. Zmiňuje například, na Apple neobvyklé, rozšiřování produkčních řad nebo chaotické pojmenovávání produktů.

„Apple v současné době nabízí tři odlišné iPhony, čtyři iPady a tři modely MacBooků. Případná kombinace Apple Watch dává také nepřeberné množství kombinací a velikostí. Univerzum Apple produktů se exponenciálně rozrůstá. Můžete namítnout, že Apple Watch, jako módní produkt, potřebují mnoho variant. Podobný přístup pak společnost použila i v řadě iPodů. Trh však roste a stejně tak roste i počet potenciálních zákazníků. Pokud by Apple ignoroval jejich potřeby, mohlo by se mu to vymstít. Zhruba tak, jak se stalo v případě iPhonů, kdy společnost odmítala vydat menší/větší model, čímž ztratila zákazníky. Takže ano, produktová řada Applu je v současné době (na poměry společnosti) velmi široká, ale na druhou stranu toho zatím není tolik, že by to uvádělo zákazníky v chaos. Pořád jste schopní vyskládat kompletní produktovou řadu na desku jednoho stolu.“

Segall byl v rozhovoru poměrně neutrální, něco Applu vytýká, někdy naopak chválí. S čím spokojený není je pojmenování iPhonů. Zejména pak modelů „S“. Dle něj modely „S“ vzbuzovaly u zákazníků pocit, že se nejedná o zásadnější model nabitý novými funkcemi, což je z marketingového hlediska nešťastný přístup. Dle něj se Apple začal chovat jako obrovská korporace, plná papírování a byrokracie. Marketingový tým je zkostnatělý a je to na něm vidět. Dle něj se tím vytrácí schopnost prodat zákazníkům své produkty jednoduše, tak jak to dělala společnost dříve.

ken segall

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.