Zavřít reklamu

Po tom, ako sa Microsoft a Google rozhodli ponúkať funkčné kancelárske sady prostredníctvom cloudových služieb, sa rozhodol tento istý krok vykonať aj Apple. Na konferencii WWDC 2013 sme sa preto dočkali ohlásenia úplne nového modelu sady iWork, ktorá sa stáva plnohodnotnou súčasťou iCloudu. Používatelia s aktívnym Apple ID tak budú mať možnosť vytvárať a editovať dokumenty priamo v internetovom prehliadači, podobne ako to už dnes dokážu s písaním poznámok v Notes.

Samozrejmosťou je plynulá synchronizácia dokumentov s Mac a iOS zariadeniami, ako aj podpora viacerých operačných systémov. Oficiálny vstup Applu na platformu Windows je spôsobený najmä tým, že iWork v iCloud vyžaduje internetový prehliadač. Napriek tomu sa rozhodol zaviesť aj podporu pre Internet Explorer. Apple si ale naďalej stojí za svojim cieľom, priniesť čo najlepšie produkty, a preto iWork for iCloud ponúka pomerne veľké množstvo funkcií.

Aplikácia Pages ponúkne okrem základnej možnosti editovania dokumentov vybrať si spomedzi niekoľkých predpripravených šablón a ďalej si ich prispôsobovať podľa potreby. Takýmto spôsobom má používateľ nielen možnosť zmeniť typ a veľkosť písma či vložiť obrázok, ale môže svoj text prispôsobiť okolo obrázku, ktorý do dokumentu vložil, ako aj obohatiť dokument o hlavičky a päty, či rozdeliť text do niekoľkých stĺpcov, ako tomu je napríklad v časopisoch. Okrem toho majú používatelia možnosť formovať zoznamy prostredníctvom šípok, čísel a písmen, a svoju prítomnosť preukazuje aj možnosť ľahkej úpravy obrázkov. Obrázky bude možné obohatiť o tiene a odrazy, rotovať a meniť ich rozmery a orámovať.

pages_editing

Funkciami nezaostáva ani Numbers a v súčasnej dobe jeho cloudová verzia ponúkne okrem kompatibility s Excel aj predpripravené šablóny a ďalšie užitočné vlastnosti. Okrem možnosti úpravy vzhľadu budú používatelia môcť narábať s tabuľkami, tvarmi a obrázkami. Samozrejmosťou je tiež viac ako 250 matematických funkcií, vďaka ktorým Numbers automaticky vykoná matematické operácie za vás. Taktiež je možné obsiahnuť v dokumente niekoľko hárkov.

numbers_figures

Do tretice sa v iCloude objaví aj ikona populárneho nástroju na tvorbu prezentácií, Keynote. Webová verzia Keynote svojimi možnosťami hravo prekonáva konkurenčný PowerPoint Web App a to predovšetkým funkciami. K dispozícii je opäť niekoľko predpripravených šablón, ktoré môžeme poznať z verzie pre iOS a Mac, zároveň však ponúka veľké množstvo prechodov a animácií. Zatiaľ čo možnosti, ktoré ponúka konkurencia, je možné spočítať na jedinej ruke, V prípade Keynote nepostačia ani dve ruky. Pokiaľ potrebujete vašu prezentáciu prezentovať v pôvodnej forme a zároveň nemáte po ruke váš počítač, vďaka Keynote for iCloud bude možné prehrať prezentácie priamo cez web. Používatelia budú mať po ruke možnosť editovať časovanie animácií, ako aj správne rozložiť text a medzery. Kompatibilita s PowerPoint je samozrejmosťou.

keynote_hero

Toto je len časť funkcií, ktoré ponúka iWork for iCloud už dnes. Podľa oficiálneho vyhlásenia Applu by sme sa ale v budúcnosti mali stretnúť s niekoľkými ďalšími užitočnými funkciami, ktoré zahŕňajú úpravu grafov, tabuliek v Pages a Keynote, históriu dokumentu, možnosť tlačenia dokumentov, podporu dodatočných prehliadačov a zdieľanie pomocou odkazu. Rovnako ako v prípade iOS a OS X, aj v prípade iWork pre iCloud si budeme musieť počkať pár mesiacov. K verejnému spusteniu dôjde až na jeseň / podzim. Pokiaľ ste ale vývojár, softvér môžete testovať už dnes.

hero

Dnes nejčtenější

.