Zavřít reklamu

first iPhone 2G iconPřesně před 9 lety to začalo. 9. ledna 2007 totiž Steve Jobs na Macworld Conference & Expo v čase 9:42 ukázal světu první iPhone. Byl to vůbec nejvíce spekulovaný produkt společnosti a před jeho představením se všichni předháněli v tom, aby se co nejblíž trefili, jak bude jablečný telefon vypadat a jaké bude mít funkce. Nikdo ale nebyl dostatečně blízko. Už tehdy se stal fenoménem. Jen samotné představení zahájilo tak velkou vlnu zájmu, že by si to i dnes přála nejedna firma na světě.

První iPhone se ale začal prodávat až 29. června, tedy téměř až půl roku po představení. Steve Jobs a jeho tým totiž museli produkt ještě dokončit a například v době představení na něm ještě nefungovala ani Wi-Fi a Jobs tak celému světu ukázal jen prototyp, o čemž tehdy neměl nikdo ani tušení.

V mnohém byl první iPhone (označovaný také jako iPhone 2G) určitě revoluční. Přinesl tehdy pokrokový multi-touch displej, intuitivní systém, jednoduché ovládání a v podstatě jen jedno hlavní tlačítko. Něco podobného si totiž tehdy nedokázala žádná společnost představit a například v Blackberry jim nešlo do hlavy, jak něco takového Apple dokázal.

Na druhou stranu byl v mnohém i omezující. Fotoaparát uměl jen fotit, ale ne nahrávat video, tehdy už poměrně rozšířené MMS neuměl vůbec a nepodporoval ani žádné další aplikace tak, jak to známe dnes. Steve Jobs dokonce zpočátku tvrdil, že aplikace třetích stran jsou zbytečnost, rok na to si ale uvědomil svou velkou chybu a Apple 10. července spustil App Store, bez kterého bychom si jak my, tak Apple nedokázali dnes iPhone představit.

Zpočátku jste jej mohli zakoupit jen v USA a to jen se smlouvou u výhradního operátora Spojených států, firmy AT&T Mobility (tehdy ještě nesoucí název Cingular). K nám do České republiky nebo dokonce na Slovensko se první generace iPhonu ani neprodávalo a ti, co po něm opravdu toužili, si pro něj jezdili nejčastěji do sousedního Německa, kde se začal prodávat až později v roce 2007.

Dnes nejčtenější

.