Zavřít reklamu

Steve Jobs je považován za podnikatelskou legendu. Příběh o tom, jak se mu podařilo dostat firmu z garáže jeho rodičů na výsluní zájmu, zná dnes již téměř každý. Jobs, který zemřel v roce 2011 ve svých 56 letech na následky rakoviny slinivky, intenzivně prosazoval svou vizi, podle které má být výpočetní technika nejen funkční a užitečná, ale také elegantní a uživatelsky přívětivá. Za sebou zanechal odkaz v podobě počítačů od Applu, iPodu, iPhonu a iPadu.

Steve Jobs zastával názor, že jsou k vybudování úspěšné firmy zapotřebí dvě hlavní věci: vášeň a lidé. Uvedl to i v rozhovoru s Billem Gatesem v roce 2007, který v té době byl předsedou společnosti Microsoft. „Lidé říkají, že pro to, co děláte, musíte být hodně zapálení, a je to pravda,“ uvedl tehdy Jobs. „A důvod je ten, že budovat něco, co má nějakou hodnotu, je tak těžké, že to řada rozumných lidí zkrátka vzdá,“ dodal. „Pokud to nemilujete, pokud se u toho nebavíte … vzdáte to. A to se ve skutečnosti děje většině lidí.“

Steve Jobs v rozhovoru dále uvedl, že lidé, kteří v očích společnosti uspěli, jsou často také těmi,  kteří byli své práci a svému cíli plně oddáni a milovali to, co dělali. To jim podle Jobse také pomohlo vytrvat. „A ti, kteří to nemilovali, to vzdali, protože jsou rozumní, že? Kdo by se do něčeho  takového pouštěl, kdyby to nemiloval?“, ptal se sugestivně Jobs, a dodal, že taková cesta vyžaduje spoustu tvrdé práce, takže pokud člověk nemiluje to, co dělá, selže. Proto je podle něj zapotřebí zapálení pro věc.

Za neméně důležitou ale Jobs považoval také schopnost zaujmout a udržet si ty nejlepší členy týmu. „Bez ohledu na to, jak chytří jste, potřebujete skvělý tým lidí,“ uvedl. Bill Gatees s Jobsem v tomto směru ochotně souhlasil. Uvedl, že když zakládal Microsoft, nehnal se za penězi. „Dokonce i když jsme v roce 1975 v Microsoftu napsali ‚počítač na každém stole v každé domácnosti‘, neuvědomili jsme si, že budeme muset být velkou firmou,“ vzpomínal Gates. I jinak nesmiřitelní rivalové tedy v některých ohledech společnou řeč přeci jen našli.

steve_jobs_a_gates

Dnes nejčtenější

.