Zavřít reklamu

Headset Vision Pro z dílny společnosti Apple je na světě již dostatečně dlouhou dobu na to, aby bylo možné posoudit jeho vliv na celkový trh. Vision Pro je zcela nepochybně poměrně nákladné zařízení, které si řada běžných uživatelů jednoduše nemůže dovolit. A to je dost možná i důvod, proč nyní celý trh s AR/VR headsety zařadí na nový rychlostní stupeň.

Podle průzkumu společnosti IDC (International Data Corporation) uvedení Vision Pro na trh přitáhlo pozornost spotřebitelů k celému trhu náhlavních souprav. A kdo by zatoužil po Apple Pro, ale nemohl si ho dovolit, ten z pochopitelných důvodů sáhne po konkurenčním headsetu. Apple navíc přinesl do oblasti změnu díky tomu, jak se samozřejmostí a s úspěchem přijal sice již existující, ale dosud nepříliš využívaný koncept smíšené reality. Před Apple Vision Pro byly náhlavní soupravy obvykle buď plně virtuální realitou, nebo překrývaly některé digitální prvky a vytvářely tak rozšířenou realitu.

„Smíšená realita (běžně označovaná jako MR, Mixed Realitay, umožňující uživatelům přepínat mezi rozšířenou a virtuální realitou) byla dosud výjimkou, nikoli normou,“ říká ředitel výzkumu IDC Ramon T. Llamas, „ale Apple se zařízením Vision Pro vrhl na MR jasné světlo.“  IDC uvádí, že celosvětové dodávky náhlavních souprav pro rozšířenou realitu a virtuální realitu klesly v průběhu roku 2023 o 23,5 %. Do konce roku 2024 však očekává nárůst dodávek o 44,2 % na 9,8 milionu kusů. IDC v této souvislosti uvádí, že tomuto růstu napomohou blíže nespecifikované nové náhlavní soupravy uvedené na trh do konce roku. Jednat se může třeba o chystaný superlevný AR/VR headset Mety, která jej chce prodávat vedle nynějšího Quest 3.

Výzkumná společnost dále očekává, že do roku 2028 vzroste počet náhlavních souprav pro VR na 24,7 milionu kusů, zatímco počet souprav pro AR dosáhne 10,9 milionu kusů. Ani za dobré čtyři roky se tedy nebude jednat o žádné terno.

IDC předpovídá, že růst nastane díky tomu, že se náhlavní soupravy začnou používat k vytváření obsahu namísto jeho pouhé konzumace. Firma uvádí, že při vytváření obsahu pro náhlavní soupravy se bude stále více využívat také umělá inteligence. Samostatně agentura Bloomberg předpověděla, že v dlouhodobém horizontu se Apple Vision Pro stane pro Apple trhem o velikosti iPadu. Druhý a potenciálně levnější Apple Vision Pro se očekává nejdříve v polovině roku 2025.

Dnes nejčtenější

.