Zavřít reklamu

Společnost Apple v úterý uvolnila vývojářům 3. beta verzi operačního systému, který pohání Apple Vision Pro, VisionOS Programátoři si mohou nový operační systém vyzkoušet i za podmínek, kdy zařízení nemají fyzicky k dispozici, a to skrze stažení sady visionOS SDK pro počítače Mac, jež je dodávána společně se simulátorem pro testování aplikací. Pokud nejste vývojáři, ale přesto vás zajímá, co nového aktualizace přináší, připravili jsme pro vás výčet nejvýznamnějších změn.

Podrobnější informace o Optic ID

Optic ID je nová technologie vytvořená pro Apple Vision Pro. Pro ověření uživatele, podobně jako Face ID a Touch ID na iPhonu a iPadu, skenuje oční duhovku. Již předchozí verze systému ukázala, že Optic ID bude vyžadovat dvojité kliknutí na horní tlačítko pro potvrzení nákupů v App Store nebo placení pomocí Apple Pay, ta nejnovější však o novém způsobu ověřování odhaluje více.

Na iPhonu, iPadu a Macu v některých situacích, například když zařízení restartujete nebo jej nepoužíváte déle než 48 hodin, systém biometrické ověřování vypne. Pro Vision Pro vyvíjí společnost Apple způsob, který podle nového řetězce přidaného do systémového kódu zjistí, zda je iPhone uživatele poblíž, aby mu na tomto základě umožnil používat Optic ID:

„Optic ID bude vždy k dispozici, pokud je vybraný iPhone poblíž a byl v minulosti odemčen.“

Vision Pro Optic ID screen

Co když se však odemčení pomocí Optic ID z nějakého důvodu nepodaří? V takovém případě se uživatelům zobrazí virtuální klávesnice pro zadání hesla. „Zadejte přístupový kód. Zkuste se přímo dotknout klávesnice a zadat jej,“ píše se v systémové zprávě.

Nové systémové ikony

V systému visionOS beta 3 byly aktualizovány některé systémové ikony. Na domovské obrazovce se také zobrazuje nová ikona složky Kompatibilní aplikace a je nyní obecnější.

Apple-Vision-Pro-compatible-apps-folder

Zajímavé je, že se jedná o stejnou ikonu, která byla zobrazena na marketingových snímcích Vision Pro zveřejněných na konferenci WWDC 2023, což naznačuje, že předchozí sestavení systému visionOS byla skutečně zastaralá.

Systém visionOS také zobrazí ikonu s přeškrtnutým symbolem Wi-Fi, pakliže dojde ke ztrátě internetového připojení.

Apple-Vision-visionOS-no-wifi-icon

Prostředí

Díky prostředí Environments si uživatelé Apple Vision Pro mohou vybrat z řady pohlcujících virtuálních scénářů a přepínat mezi nimi a reálným světem. Tato fungují také během hovorů FaceTime, pokud i ostatní účastníci uskutečňují hovor prostřednictvím Vision Pro.

Pravděpodobně z důvodu úspory místa v úložišti zařízení však, podobně jako je tomu u leteckých spořičů obrazovky Apple TV, nebude systém VisionOS ve výchozím nastavení obsahovat všechna nabízená prostředí. Aby to Apple zohlednil, přidal novou výstražnou zprávu pro případ, že ne všichni účastníci hovoru mají vybrané prostředí stažené.

„Všichni účastníci hovoru FaceTime si musí toto prostředí nejprve stáhnout.“

Apple-Vision-Environment

Nové možnosti zpřístupnění

Od samotného ohlášení Vision Pro Apple předvádí různé funkce zpřístupnění. Ty mají za úkol přizpůsobit ovládání zařízení odlišným potřebám uživatelů. Ačkoli jsou hlavním vstupem Vision Pro oči uživatele, Apple nabídne některé alternativní možnosti. Jedna z nich umožňuje uživatelům ovládat zařízení Vision Pro přiblížením rukou k sobě namísto kombinace klepnutí palcem a jiného prstu.

Oběma rukama

„Pokud klepnutí palcem a prstem dohromady není pro jednu z vašich rukou možností, můžete upravit nastavení vstupu.“

Na Vision Pro bude k dispozici také eventualita sledování pouze jednoho oka.

Zadávání pomocí očí

„Pokud navigace jedním z očí není možností, můžete upravit nastavení vstupu.“

Chybějící podpora myši

Podle společnosti Apple mohou uživatelé k zařízení Vision Pro připojit klávesnici a myš Bluetooth, aby mohli přesněji ovládat některé aplikace. Nové upozornění přidané do beta verze systému VisionOS 3 však ukazuje, že podpora myši pravděpodobně nebude při uvedení na trh k dispozici.

Vstup není podporován

„Vstup myši není v systému visionOS v současné době podporován.“

Nové systémové zvuky

Stejně jako byly osvěženy některé ikony, aktualizovala společnost Apple v dnešní beta verzi systému visionOS také některé zvukové efekty.

Závěr

Jak je známo, Apple Vision Pro se v obchodech objeví až v roce 2024. Apple má tedy spoustu času na experimentování, pročež může ještě dojít k množství úprav, doplnění či návratu k původnímu řešení, než bude systém visionOS dostupný veřejnosti.

Dnes nejčtenější

.