Zavřít reklamu

Společnost Apple tento týden překvapila laickou i odbornou veřejnost tím, že zveřejnila část novinek, které by měl přinést operační systém iOS 17. Jednalo se o novinky, které mají být součástí Zpřístupnění, a které ze ze strany handicapovaných setkaly s bouřlivou odezvou.

Největší pozornost vzbudila funkce Personal Voice, která vyžaduje pouhých 15 minut školení, aby uživatelé mohli nechat svůj iPhone přehrávat řeč vlastním hlasem. Nevidomý moderátor rozhlasového pořadu Double Tap Steven Scott uvedl, že pro vidící lidi může být někdy těžké pochopit, jak revoluční může být jednoduše znějící technologie. Dodává zároveň, že některé funkce pro zpřístupnění mohou být výhodné i pro každého. „Asistenční technologie tak pomohou mnoha lidem, kteří chtějí jen zjednodušit používání svého zařízení,“ říká.

 

Bývalý producent stanice BBC Colin Hughes, který je kvadruplegik, uvedl, že je pro něj klíčová možnost hands-free ovládání. „Pro mě jako člověka s těžkým tělesným postižením, který se při vyřizování věcí spoléhá na hlas, jsou funkce společnosti Apple pro přístupnost, které mi nejvíce mění život, hlasové ovládání a všechny funkce hands-free, které nabízí Siri. Těší mě, že Apple vylepšil Hlasové ovládání přidáním fonetických návrhů pro úpravu textu, aby si uživatelé mohli vybrat správné slovo z několika, která mohou znít podobně,“ upřesňuje, a dodává, že jej potěšila také funkce Personal Voice.

Společnost Apple často uvádí, že chce, aby její produkty byly užitečné pro co nejvíce lidí, a že se nesnaží o finanční návratnost svých investic do technologií pro usnadnění přístupu.

Dnes nejčtenější

.