Zavřít reklamu

Tisková zpráva: Sezónnost hraje na finančních trzíchvýznamnou roli, stejně jako v mnoha dalších odvětvích. Nicméně většina investorů a traderů na tento aspekt buď úplně zapomíná, nebo plně nevyužívá jeho potenciálu. Přitom se jedná o velmi jednoduchou strategii s vysokou mírou úspěšnosti. XTB o tomto tématu připravilo sérii videí a tento týden vyšel její první díl. Proč se tedy vyplatí na sezónnost zaměřit a jak ji můžeme využít?

Výhodou obchodování založeném na sezónnosti je především jeho přímočarost. Jedná se pouze o jednoduchou statistiku dat z minulých let a výsledky jsou vcelku logické. Fakt, že plyn bude dražší v zimě, kdy ho nejvíce spotřebujeme, a kukuřice bude levnější v létě, kdy je její produkce na maximu, asi není pro nikoho moc překvapivý. Podobné historické trendy ale máme i na mnoha dalších instrumentech. Ropa a zlato nejčastěji rostou ze začátku měsíce, podobně tomu  je i v případě indexu S&P 500.

Na finančních trzích samozřejmě není nikdy nic sto procentní. Nemůžeme očekávat, že jednoduše nakoupíme zlato první den v měsíci každý měsíc a třetí ho prodáme vždy v zisku. Nicméně i tak nám tyto data dávají obrovskou výhodu při určení aktuálního i budoucího trendu. To vyplývá i ze statistik traderů, kdy obchodníci, kteří zakomponovali sezónnost do své strategie, na většině instrumentů dosahují lepších výsledků než jejich kolegové, kteří tyto data ignorují.

V tradingu je tedy využití jasné, vyplatí se ale sezónnost i dlouhodobým investorům? Statistika nám říká, že ano. Pro akciové investory bezpochyby dává smysl brát v potaz tato data v rámci produktů i nákladů dané firmy a dokonce i investoři nakupující periodicky ETF indexu S&P 500 mohou své zisky potenciálně zvýšit optimalizací dnů, ve kterých cenné papíry nakupují.

Možnosti uplatnění této strategie jsou tedy opravdu široké. Pokud se chcete o tématu dozvědět více, v níže přiloženém videu se naučíte, jak uplatnit sezónnost v průběhu celého roku nebo třeba i v rámci jednotlivých týdnů. Také se dozvíte, jak jednoduše začít používat sezónnost přímo v platformě xStation na kterémkoliv instrumentu a mnoho dalšího.

Successful trader. Back view of bearded stock market broker in eyeglasses analyzing data and graphs on multiple computer screens while sitting in modern office.
Successful trader. Back view of bearded stock market broker in eyeglasses analyzing data and graphs on multiple computer screens while sitting in modern office. Stock exchange. Trade concept. Investment concept
Témata: , , , , , , , , ,

Dnes nejčtenější

.