Zavřít reklamu

Tisková zpráva: Fakt, že finanční instrumenty často rostou a klesají v cyklech, asi nikoho nepřekvapí. Sezónnost je s finančními trhy spojená od nepaměti. Například rčení „Sell in May and go away” (Prodej v květnu a jdi pryč) za svou kariéru už pravděpodobně slyšel snad každý investor nebo trader. Samozřejmě pokud by takové říkanky fungovali, dělal by to tak každý. V reálněm životě je to trochu složitější, trendy sezónnosti ale opravdu můžeme najít na mnoha instrumentech. Při správném použití tak mohou být v naší investiční a traderské kariéře velmi nápomocné.

Vladimír Holovka, trader a obchodní ředitel XTB, připravil již druhý díl série o sezónnosti v investicích a tradingu (první díl je dostupný ZDE). V této epizodě se zaměřil na aktuální sezónní trendy, které stojí za pozornost.

Letní měsíce jsou známé hlavně pro svoji nízkou volatilitu a celkově nízkou aktivitu účastníků trhu. Akciové trhy mají tendenci spíše klesat, komodity zase tíhnou v tu dobu k pohybu do strany, nicméně i v tomto prostředí se najdou zajímavé příležitosti. V novém videu zaznělo pět těch nejauktálnějších. Zde uvádíme příklad jedné z nich:

Růst akcie Amazon v červnu a červenci

Zahrnutí Amazonu v tomto listu se může zdát poměrně překvapující. S letní sezónností bývají nejčastěji spojovány komodity, případně určité sektory, u kterých máme poměrně jasné vysvětlení, proč tomu tak je. Například pšenice klesá, protože je čas sklizně. Cena zemního zase reaguje na nižší poptávku v letních měsících. U Amazonu žádná taková jednoznačná odpověď není. O to zajímavější je fakt, že cena akcie Amazonu vzrostla mezi 12.6. a 24.7. v posledních deseti letech ve všech případech! Tedy pokud by někdo kupoval tuto akcii každý rok 12. června, a nádledně ji prodával 24. července, vždy by skončil se ziskem. 

Snímek obrazovky 2023-06-07 v 13.31.32

V níže přiložené tabulce vidíme sezónní výkyvy za dané časové období od roku 2013. Nejhorší výsledek zaznamenal rok 2016, kdy akcie vzrostla o 3,14 %. Naopak v nejlepším roce 2016 cena vzorstla o celých 23,14 %. Maximální otevřená ztráta v žádném z daných let nebyla nikdy vyšší než 3,34 %. 

Snímek obrazovky 2023-06-07 v 13.31.41

Historická data samozřejmě není možné brát jako jasnou předpověď dat budoucích. Tento fakt v dnešní době vysokých sazeb a hrozby recese platí o to víc. Pokud ale chce být člověk na finančních trzích dlouhodobě úspěšný, měl by otázku sezónnosti obchodovaných instrumentů vždy brát v potaz, ať je se jedná o tradera, nebo dlouhodobého investora.

V případě, že Vás toto téma zaujalo, kompletní rozbor sezónnosti akcie Amazonu a dalších čtyř aktuálních instrumentů naleznete v YouTube videu Letní patterny sezónnosti pro investování a trading: 

 

Témata: , , , , , , , , ,

Dnes nejčtenější

.