Zavřít reklamu

V dnešnej dobe sú to práve mobilné telefóny a tablety, ktoré oslabili pozíciu spoločnosti Nintendo na hernom trhu a ona tak už tretí rok po sebe oznámila straty. Netreba sa preto čudovať, že sa začali objavovať špekulácie o tom, že Nintendo začne vyrábať svoje hry aj na populárne mobilné platformy, akými sú iOS a Android. Japonský tvorca hernej série o talianskom inštalatérovi okamžite tieto špekulácie zamietol a vyhlásil, že skúma smartfóny, ale vyvinúť Maria či Zeldu pre iPhone nebude jednoduché.

Tlak na spoločnosť však začali vyvíjať aj investori. Spoločnosť Oasis Management poslala prezidentovi Nintenda Satoru Iwata list, v ktorom ho žiada o vydanie hier pre iPhone, iPad a ďalšie mobilné platformy. Odôvodňuje to pritom tým, že práve tie deti, ktoré v minulosti strávili desiatky hodín hraním Super Maria, Donkey Konga a The Legend of Zelda, sú dnes ľuďmi, ktorí si na hry radšej zadovážia smartfón ako vreckovú konzolu. Tento trh navyše vygeneruje viac než 100 miliárd a Nintendo má potenciál získať v ňom významné postavenie. Bohate stačí len to, aby spoločnosť vydala porty existujúcich titulov. Nintendo je najväčším výrobcom oddychových hier a práve tie sú na mobiloch populárne.

Nintendo si však je vedomé toho, že práve iPhone ju pripravil o niekoľko miliárd dolárov. Spoločnosť preto v januári/lednu vyhlásila, že začne čoskoro experimentovať s aplikáciami pre iOS. Satoru Iwata dokonca nevylúčil ani to, že v budúcnosti uvidíme na iPhone aj niektoré hry. Rozhodne to ale nebude v prvých mesiacoch jej prítomnosti v App Store. Nintendo je pritom mnohými prirovnávané k Applu Japonska. Podobne ako Apple, aj Nintendo sa špecializuje na tvorbu vlastného software pre vlastný hardware. Krok, že by Nintendo začalo vyrábať hry pre ostatné platformy, preto má svojich prívržencov aj odporcov. Pre Nintendo by to bol rovnaký krok, ako keby Apple začal predávať svoj OS X aj pre počítače s Windows.

New-Super-Mario-Bros-U-Gameplay-2
*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.