Zavřít reklamu

Společnost Apple se ve své historii účastnila mnoha soudních procesů a čelila nejrůznějším obviněním. To se ovšem nevyhýbá většině technologických gigantů světa. Poslední 2 týdny probíhá právní pře se společností Masimo, která se primárně zabývá pulzní oxymetrií. Nyní, díky novinářce Meghan Cuniffové, konečně vychází najevo podstata sporu.

Společnost Masimo obviňuje Apple z kupčení se zaměstnanci a krádeže obchodního tajemství pro své chytré hodinky Apple Watch a je toho názoru, že Apple vyvinul nejméně 5 patentů zaměřených na pulzní oxymetrii s využitím odcizených obchodních informací. Na tomto základě Masimo požaduje spoluvlastnictví patentů a vyplacení 3,1 miliardy dolarů.

Cupertinský gigant najal v červenci 2013 hlavního lékaře společnosti Masimo Michaela O’Reillyho a počátkem roku 2014 také Marcela Lamega, který působil jako technický ředitel v jedné z firem stejné společnosti, aby pracovali na hodinkách Apple Watch. Masimo v tom spatřuje záměr získat tajné informace, zatímco Apple tvrdí, že najmutí těchto dvou osob nemělo nic společného s jejich předchozími zkušenostmi ve společnosti Masimo a bylo založeno na jejich talentu.

Lamego pracoval pro Apple pouze šest měsíců, ale za tu dobu podal 12 patentů. Zabýval se stejným typem senzoru, na jehož vývoji se podílel pro svého původního zaměstnavatele, což ale společnost Masimo zpochybňuje. Podle všeho Apple věděl, že se případě Lamega, kterého doporučil O’Reilly, bude pohybovat na tenkém ledě. Lékař jablečnou společnost varoval před Cercacor, respektive Masimo s tím, že budou velkou část Lamegových znalostí považovat za důvěrné informace. Sám Lamega se ale v e-mailu Timu Cookovi vyjádřil, že může společnosti Apple přinést významnou přidanou hodnotu, aniž by se opíral o práci, kterou vykonával pro Masimo.

Masimo zastává stanovisko, že informace, které oba bývalí zaměstnanci do Applu přinesli, měly zásadní vliv na vývoj Apple Watch a patenty, které byly společnosti Apple v roce 2019 vydány, do značné míry staví podle generálního ředitele Joea Kianiho na jejich poznatcích.

Dnes již není žádným tajemstvím, že prvotní vývoj Apple Watch provázelo množství problémů a je tedy pravděpodobné, že přínos obou mužů mohl být poměrně významný. Apple tvrdí, že k obviněním společnost Masimo vede především velký úspěch Apple Watch a v soudním spisu společnost uvedla, že to, co Masimo označuje jako obchodní tajemství, jsou ve skutečnosti dlouho známé a používané nápady využívané i mnoha dalšími firmami. Očekává se, že osmičlenná porota, která případ projednává, zasedne již příští týden. Jak se Applu v tomto sporu povede se tedy teprve ukáže.

Dnes nejčtenější

.