Zavřít reklamu

Jupiter je pátá planeta od Slunce a největší planeta v naší sluneční soustavě. Jupiter patří mezi plynné obry, což znamená, že nemá pevný povrch a složen je z velkého množství plynu a prachu. Jupiter má mnoho fascinujících vlastností. Mezi nejvýznamnější patří jeho velikost – má průměr přibližně 139 822 km, což je asi 11krát větší než průměr Země. Jupiter také má silné magnetické pole, které je asi 20krát silnější než magnetické pole Země.

Další významnou vlastností Jupiteru jsou jeho velké bouře, včetně velmi známé Velké rudé skvrny, což je obří bouře na povrchu planety, která trvá již po mnoho desítek let. Jupiter také má mnoho měsíců, z nichž nejvýznamnější jsou Io, Europa, Ganymed a Callisto, které jsou největší měsíce v naší sluneční soustavě. Vědci studují Jupiter a jeho měsíce pomocí vesmírných sond, jako je například Juno, která se v roce 2016 dostala na oběžnou dráhu kolem planety. Studium Jupiteru nám umožňuje lépe porozumět historii a vývoji naší sluneční soustavy a také poskytuje informace, které mohou být užitečné pro pozdější průzkum vesmíru.

Přiblížení Venuše a Jupiteru závisí na jejich aktuálních pozicích na obloze. Ty se mohou lišit v závislosti na ročním období a místě pozorovatele. Obecně platí, že Venuše a Jupiter jsou dvě z nejjasnějších planet na obloze a jsou viditelné i bez použití dalekohledu. Pokud jsou obě planety blízko sebe na obloze, může to být velmi působivé a krásné pozorování. Většinou se přiblížení Venuše a Jupiteru stávají pouze vizuální záležitostí, tj. planetky sice na obloze blízko sebe jsou, ale v prostoru jsou stále velmi daleko od sebe. V roce 2023 se Venuše a Jupiter přiblíží na obloze několikrát. Nejblíže k sobě budou 3. března a 12. listopadu, ale obě planety budou stále odděleny značnou vzdáleností. Doporučuji pozorování v období předchozím a následujícím těmto datům. Přesné datum a časy přiblížení závisí na geografické poloze pozorovatele.

Dnes nejčtenější

.