Zavřít reklamu

Jedním z nejočekávanějších Apple produktů příštího roku je bezesporu jeho první AR/VR headset, na kterém intenzivně pracuje již několik dlouhých let. Přestože o něm v současnosti již víme relativně dost, na světlo světa vyplouvají i nadále další a další detaily, které tento produkt s předstihem poodhalují. O odhalení další části této skládačky se postaral před pár hodinami i zřejmě nejlepší zdroj z Apple světa Mark Gurman. Řeč je konkrétně o operačním systému, který v headsetu poběží. 

Doposud se počítalo s tím, že se bude operační systém pro brýle nazývat „rOS“, což zkráceně znamená realityOS. Apple se měl nicméně nyní podle slov Marka Gurmana shodnout na tom, že tento název zcela neodráží jeho hlavní myšlenku a proto ose jej rozhodl změnit na „xrOS“, kdy „xr“ značí rozšířenou realitu a OS pak samozřejmě operační sytém. Je nicméně otázkou, proč nenasadil místo „xr“ klasičtější „ar“, které je pro rozšířenou realitu používáno dlouhodobě a které používá od uvedení ARKitu i on sám. Jedním z vysvětlení může být nicméně fakt, že headset zvládne kromě rozšířené reality skutečně i realitu virtuální a písmeno „x“ je tedy de facto proměnnou. 

Že je o názvu operačního systému pro headset Applu již víceméně rozhodnuto značí kromě zdroje Marka Gurmana i fakt, že pro něj byly zřízeny ochranné známky po celém světě. K tomu sice Apple použil jako již tradičně jinou společnost, čímž se snaží své aktivity zamaskovat, nicméně vzhledem k tomu, že využil společnost, která za něj certifikovala názvy již v minulosti, není těžké si vše spojit. Pokud vás pak zajímá to, kdy se dočkáme představení tohoto produktu, nejhlasitěji se mluví o prvním čtvrtletí příštího roku či WWDC. Plány se ale mohou samozřejmě ještě změnit vzhledem k tomu, jaká je nyní ve světě situace.  

  • Apple produkty lze zakoupit například na Alze, u iStores či Mobil Pohotovost (U Mobil Pohotovost lze navíc využít akce Koupíš, prodáš, prodáš, splácíš, v rámci které lze iPhone 14 získat už od 98 Kč měsíčně)

Dnes nejčtenější

.