Zavřít reklamu

Na letošní vývojářské konferenci WWDC jsme se tradičně dočkali představení nových operačních systémů – pro připomenutí je řeč o iOS a iPadOS 16, macOS 13 Ventura a watchOS 9. Po boku nových systémů však Apple přišel také se dvěma hardwarovými novinkami, a to s přepracovaným MacBookem Air a 13″ MacBookem Pro. O druhém zmíněném mají jablíčkáři spíše smíšené pocity, jelikož se na první pohled jedná o naprosto totožný stroj s předchozí generací. To je samozřejmě z velké části pravda, i přesto se však tohle nové 13″ Pro oproti předchozímu v něčem liší. Celkově se jedná o 6 věcí a společně si je ukážeme v tomto článku, čímž se rovnou naladíme na zítřejší (24. června) start prodejů.

Čip M2

Největší změnou je rozhodně fakt, že Apple do nového 13″ MacBooku Pro nasadil zbrusu nový čip M2, který se nachází mimo jiné také v přepracovaném MacBooku Air. Tento čip je samozřejmě oproti předchozímu čipu M1 výkonnější, a to 18 % v případě CPU a až o 35 % v případě GPU. Co se týče počtu jader, tak u CPU je k dispozici jen 8 jader, GPU nabízí v základu taktéž 8 jader s tím, že si ale můžete vybrat variantu s 10 jádry, což je hlavní rozdíl oproti M1. Co se týče Neural Engine, tak zde je k dispozici 16 jader, stejně jako u M1.

Větší paměť

S čipem souvisí také jednotná paměť, která je přímo součástí čipů M-series. Co se týče čipu M1, tak u toho si uživatelé mohli vybrat ze dvou variant, a to 8 GB a 16 GB. S čipem M2 došlo k rozšíření maximální možné kapacity operační paměti a jsou k dispozici tři varianty – 8 GB, 16 GB a vrcholných 24 GB. S operační pamětí 24 GB si už vystačí naprostá většina uživatelů, zatímco původních maximálních 16 GB ještě nemuselo tak úplně všem dostačovat.

mpv-shot0569

Mediální engine

Je důležité zmínit fakt, že nový 13″ MacBook Pro s čipem M2 nově nabízí také jeden mediální engine, čímž se předchozí generace s čipem M1 jednoduše pochlubit nemohla. Tento mediální engine využijí především střihači a editoři videí, jelikož dokáže výrazně zrychlit práci s video soubory a také výsledný render, a to opravdu výrazně. Pracujete-li na Macu primárně s videem, je čip M2 přesně stvořen pro vás, pokud tedy nepotřebujete extra výkon, který vám poskytnou čipy M1 Pro, Max či Ultra.

Prostorový zvuk se snímáním polohy hlavy

Apple reproduktory a všeobecně ozvučení prostě a jednoduše umí. Občas až nestačím zírat, jak moc kvalitní a hlasitý zvuk dokáže můj MacBook vyprodukovat. 13″ MacBook Pro z roku 2020 disponoval podporou prostorového zvuku Dolby Atmos, což samozřejmě nabízí i nová generace 13″ Pro. Nutno ale zmínit, že nový 13″ MacBook Pro navíc k tomu ještě podporuje prostorový zvuk s dynamickým snímáním polohy hlavy, a to při používání AirPodů 3. generace, AirPodů Pro a AirPodů Max.

Lepší sluchátkový konektor

Jestliže si nepotrpíte na bezdrátová sluchátka, popřípadě pokud využíváte externí reproduktory, které připojujete klasickým „jackem“, tak v tomto ohledu mám pro vás super zprávu. Apple totiž u nového 13″ MacBooku Pro s čipem M2 nasadil kvalitnější 3,5mm sluchátkový konektor, který nabízí pokročilou podporu vysoko-impedančních sluchátek, což někteří uživatelé jistě ocení.

Screen-Shot-2022-06-06-at-2.09.44-PM.jpg

Výkonnější adaptér v balení

Poslední věcí, v čem se nový 13″ MacBook Pro liší oproti své předchozí generaci z roku 2020, je nabíjecí adaptér, který Apple přibaluje. Zatímco u předchozí generace jsme v balení našli nabíjecí adaptér s výkonem 61 W, tak nový 13″ MacBook Pro ve svém balení skrývá o 6 W výkonnější adaptér, který má tedy 67 W. To znamená, že nabíjení může být nepatrně rychlejší, každopádně co se týče výdrže, tak ta zůstává stejná – až 17 hodin prohlížení webu a až 20 hodin přehrávání filmů. Tuto výdrž dodává baterie s kapacitou 58,2 Wh.

Dnes nejčtenější

.