Zavřít reklamu

Na letošní vývojářské konferenci WWDC22 představil Apple zbrusu nové operační systémy. Kromě nich jsme se ale dočkali také několika hardwarových novinek – konkrétně je řeč o představení čipu M2, kterým kalifornský gigant ihned osadil zbrusu nový MacBook Air a 13″ MacBook Pro. Pokud máte v plánu si přenosný Apple počítač s čipem M2 pořídit, tak v tomto článku najdete celkově 5 důvodů, proč byste měli sáhnout po novém MacBooku Air, a nikoliv po 13″ MacBooku Pro. Vrhněme se přímo na věc.

MagSafe

Když vloni Apple představil nový 14″ a 16″ MacBook Pro, tak jsme se dočkali navrácení nabíjecího konektoru MagSafe, aktuálně už tedy třetí generace. Jedná se o jednu z nejlepších novinek, se kterou Apple u svých přenosných počítačů v poslední době přišel. A dobrou zprávou je, že MagSafe nyní přichází i na nový MacBook Air. Nabíjení se tak stane jednodušším a bezpečnějším, jelikož si v případě zakopnutí o šňůru MacBook neshodíte na zem. Co se pak týče dalších konektorů, tak oba stroje nabízí dva Thunderbolt konektory, každopádně 13″ MacBook Pro nemá MagSafe, takže jeden port je nutné využít pro nabíjení.

Nový design

Nový MacBook Air jde ve šlépějích zmíněných nových MacBooků Pro a nabízí taktéž podobný přepracovaný design. Oproti předchozí generaci Airu tak sice došlo ke zrušení ikonického zužujícího se těla, i přesto ale zůstává nový MacBook Air opravdu velmi tenoučký – má tloušťku pouze 1,13 centimetru, zatímco 13″ MacBook Pro má tloušťku 1,56 centimetru. Co se pak týče výšky a šířky, tak ta je úplně stejná. S novým MacBookem Air tak získáte stroj s úplně novým designem a navíc k tomu si můžete vybrat ze čtyř barev – temně inkoustové, hvězdně bílé, vesmírně šedé a stříbrné, zatímco 13″ Pro je k dispozici jen ve vesmírně šedé a stříbrné.

Nový displej

S příchodem nového designu se váže také příchod nového displeje. U nového MacBooku Air se můžete těšit na 13.6″ displej s označením Liquid Retina, který díky zúžení rámečků povyrostl oproti předchozí generaci o 0.3″. Tento displej má v rozích zakulacené rohy a uprostřed nahoře najdete výřez, který dobře známé z iPhonů a nových MacBooků Pro. V tomto výřezu se pak nachází zbrusu nová přední kamera (viz níže) a všeobecně tak nový Air vypadá oproti 13″ Pro lépe. Co se týče specifikací displeje, tak nový Air nabízí rozlišení 2560 x 1664 pixelů, jas 500 nitů, podporu gamutu P3 a True Tone. 13″ MacBook Pro má displej o velikosti 13.3″ a liší se v rozlišení, které je 2560 x 1600 pixelů.

MacBook Air M2 2022

Kamera a reproduktory

Jak jsem zmínil na předchozí stránce, tak jsme se u nového Airu dočkali nasazení nové přední kamery. Ta tedy již nemá směšné rozlišení 720p, ale rovnou 1080p, stejně jako u MacBooků Pro či 24″ iMacu. Nutno zmínit, že 13″ Pro se této lepší kamery nedostal a stále tak disponuje kamerou s rozlišením pouze 720p, což je na dnešní dobu jednoduše velmi slabé. Air má pak oproti 13″ Pro navrch i na poli reproduktorů, jelikož nabízí soustavu celkově čtyř reproduktorů namísto dvou.

Fyzické klávesy

Poslední výhodou, která je každopádně sporná a každý uživatel na ni může reagovat jinak, je přítomnost fyzických kláves v horní řadě. Jak jistě víte, tak MacBook Air nikdy Touch Bar neměl, 13″ MacBook Pro však ano a nutno zmínit, že mu zůstal i nyní, s nasazením čipu M2. Apple se každopádně rozhodl Touch Bar zaříznout s příchodem nového 14″ a 16″ MacBooku Pro, u kterých již nyní taktéž najdete první řadu fyzických kláves. Touch Bar u 13″ MacBooku Pro ponechal Apple s největší pravděpodobností pouze z toho důvodu, jelikož se mu na skladech válí mnoho šasi tohoto stroje, které nechce recyklovat, ale využít. Jedná se tedy zcela jistě o poslední výdech Touch Baru a příští rok už nejspíše bude tento dotykový proužek pohřben navždy. Každopádně, pokud Touch Bar máte rádi, tak je v tomto ohledu pro vás 13″ MacBook Pro lepší. Každopádně ve všech ostatních ohledech jednoduše vede nový Air.

mpv-shot0656

Dnes nejčtenější

.