Zavřít reklamu

AirPods Pro jsou tu sice s námi již od roku 2019, to však neznamená, že o nich víme již naprosto vše. Minimálně ohledně jejich vývoje toho totiž ještě drží Apple evidentně pod pokličkou poměrně dost a vypouštět se mu to zřejmě příliš nechce. Jeden z jeho bývalých manažerů mu však v tomto směru vypálil rybník a pár detailů o vývoji tohoto produktu přeci jen odhalil. 

O vývoji AirPods Pro se rozpovídal v rozhovoru pro Fast Company bývalý HR manažer Applu Chris Deaver, který v něm působil mezi lety 2015 až 2019. Namísto technických detailů však zavzpomínal primárně na náladu, která tehdy v Applu panovala. Ta totiž vůbec dobrá nebyla. Chris vzpomíná konkrétně na to, jak byli zaměstnanci Applu extrémně frustrovaní tím, jak striktní utajovací politika byla ve firmě nastavena, což je nutilo extrémně moc přemýšlet nad tím, s kým se vlastně mohou bavit a s kým nikoliv. Právě strach z toho, že prozradí něco, co nemají se na nich velmi negativně podepisovala a dávala vzniknout i nejrůznějším konfliktům mezi jednotlivými vývojovými týmy, které se sobě stranily a když už spolu měly spolupracovat, většinou se kvůli vzájemnému tutlání neshodly. 

Právě strach a frustrace zaměstnanců přiměla Apple pověřit své HR oddělení k vymyšlení nové vývojové strategie, jejímž cílem bylo sice i nadále co nejvyšší utajení vývoje produktů, ale zároveň také “zlidštění” pracovních podmínek, díky čemuž tak neměli být zaměstnanci psychicky zatěžováni tak, jak tomu bylo dříve. Od nových procesů si Apple sliboval mimo jiné i zvýšení produktivity jeho týmů, což se následně stalo. Z odmítavého postoje zaměstnanců zapojit se po zkušenostech s projekty z minulosti k dalším projektům se totiž rázem stal postoj vstřícný, jelikož odpadl strach z “propálení” tajemství. Vývojové týmy totiž začaly mezi sebou daleko více kooperovat, takže by se skoro až chtělo říci, že Apple “povolil” pomyslnou uzdu. A jelikož se tyto procesy osvědčily, v Applu jsou využívány doposud, byť samozřejmě v upravených verzích dle potřeb jednotlivých produktů. 

Dnes nejčtenější

.