Zavřít reklamu

Ruská invaze na Ukrajinu je dokonalou ukázkou toho, jak vypadá moderní pojetí válečného konfliktu. Kromě fyzických bojů totiž zuří válka i v kyberprostoru, kde proti sobě stojí na jedné straně Rusko a na straně druhé s trochou nadsázky zbytek světa v čele s hackerskou skupinou Anonymous či Elonem Muskem a jeho vesmírným internetem Starlink. Právě ten byl na Ukrajinu zaslán krátce po zahájení invaze ve snaze zajistit zemi funkční komunikační kanály poté, co je začali ruští vojáci ve velkém fyzicky likvidovat. A ačkoliv se Rusku fungování Ukrajiny přes Starlink nelíbí, je na něj zatím krátké. 

Portál Defensnews upozornil na zajímavé vyjádřené ředitele sekce pro elektronický boj na ministerstvu obrany USA, ze kterého vyplývá, že krátce po dodání Starlinků na Ukrajinu se je Rusko pokusilo softwarově vyřadit z provozu pomocí kybernetického útoku. To se mu však nepodařilo díky schopnostem inženýrů stojících za Starlinkem, kteří měli dokázat útok nejenže odrazit, ale taktéž zarazil jediným řádkem kódu. Od té doby má být Rusko na Starlink krátké, díky čemuž je tak Ukrajina schopna internetové komunikace, což jí v pokračující válce velmi pomáhá. Ostatně, spousty souřadnic ruských cílů má dostávat právě přes internet a de facto tedy díky němu své útoky cílit. 

Ačkoliv byl Muskův vesmírný internet v minulosti (a to i té nejbližší) poměrně tvrdě kritizován jak za svou cenu a rychlost, tak i znečištění oběžné dráhy Země, nyní se ukazuje, že má ve světě podobná technologie bezesporu své místo. A kdo ví, třeba se právě díky její užitečnosti ve válečném konfliktu začne těšit větší oblibě i u běžných uživatelů, kteří díky jejímu nasazení pochopí, že je na ní skutečný spoleh. Čím více lidí navíc bude Starlink využívat, tím levnější dle slov Muska z minulosti bude. 

Dnes nejčtenější

.