Zavřít reklamu

Svět je ještě stále v údivu z nedávného ruského útoku na Ukrajinu. Invaze byla odsouzena téměř všemi a zraky demokratických států se nyní upírají k hranicím Ukrajiny. V dnešní době se neřeší takřka nic jiného, a to ani v technologickém světě. Tématem číslo jedna jsou převážně mnohé DDos útoky, a to jak ze strany Rusů na vládní instituce Ukrajiny, tak od Ukrajiny a zbytku světa na weby Ruska. Co se ale děje konkrétního?

Anonymous

V tomto směru například vyhlásila Rusku „kyberválku“ hackerská skupina Anonymous, která se v boji uvedla shozením ruské státní televize RT. Následovalo shození celé řady dalších komunikačních kanálů Kremlu, které se sice Rusko snažilo opětovně vždy zprovoznit, avšak hackeři z Anonymous byly některé kanály v čele právě s RT schopni shodit opakovaně. Útoky ze strany zřejmě nejslavnější hackerské skupiny budou pravděpodobně vzhledem k „vyhlášení války“ probíhat i nadále.

Vypnutí dezinformačních serverů v ČR

Jelikož se jedná ve velkém i o informační válku, byly vypnuty české dezinformační weby . Pokud někdo bude chtít vyhledat informace z webů jako Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, exanpro.cz a Skrytapravda.cz., má díkybohu konečně smůlu.

Český skript na blokování ruských uživatelů

Ke slovu se dostaly i takzvané „zlaté české ručičky“. Pětice českých programátorů totiž přišla se skriptem, který umožňuje správcům webových stránek blokovat ruské uživatele. Pokud správci do svého webu kód zakomponují a posléze jej navštíví ruský uživatel, před přístupem na stránky se mu objeví šestisekundová zpráva s požadavkem zastavení ruské agrese vůči Ukrajině.

Meta Platforms

Agresi Ruska vůči Ukrajině odsuzují i ti největší z největších. Meta včera na svém Facebooku uvedla, že na svých službách zakazuje ruským státním médiím spouštět reklamy nebo monetizovat obsah, a to kdekoli na světě. Tyto kroky začaly již včera a rozšiřovat se mají o víkendu. Nick Clegg, šéf globálních záležitostí Mety, na svém Twitteru uvedl, že jim ruské úřady nařídily, aby zastavili nezávislou kontrolu faktů a označování obsahu zveřejňovaného na Facebooku čtyřmi ruskými státními mediálními organizacemi. Na tuto výzvu Meta zareagovala po svém.

Fake profil prezidenta na Telegramu

Obzvláště odporný je pak krok Rusů směrem Ukrajinců skrze aplikaci Telegram. V nich falešný účet ukrajinského prezidenta vyzývá obyvatelstvo, aby přestalo s odporem. To se ale i nadále v ulicích velkých měst houževnatě brání.

Pokud chcete postiženým oblastem finančně pomoct, můžete si vybrat nějakou dobročinnou sbírku pod tímto odkazem.

Dnes nejčtenější

.