Zavřít reklamu

Před několika dny Apple vydal další nové verze svých operačních systémů. Po boku iOS a iPadOS 15.3 jsme se dočkali vydání také watchOS 8.4, společně s macOS 12.2 Monterey. I přesto, že většina uživatelů samozřejmě s aktualizací nemusí mít problém, tak se samozřejmě najdou určité výjimky. Takoví uživatelé mohou mít problém například s výkonem, popřípadě s výdrží přenosného počítače od Applu. Pojďme si společně s tomto článku ukázat celkově 5 tipů, díky kterým můžete výdrž MacBooku s macOS 12.2 Monterey prodloužit.

Optimalizované nabíjení

Vlastníte-li kromě Macu také iPhone, tak jistě víte, že si v něm můžete aktivovat funkci s názvem Optimalizované nabíjení. Tato funkce po analýze vašeho stylu nabíjení zaručí, že se baterie zařízení při nabíjení nenabije na více než 80 %. To je důležité z toho důvodu, jelikož baterie všeobecně nejlépe fungují v rozmezí nabití 20 % až 80 %. Zařízení samozřejmě bude fungovat i s baterií nabitou mim tohle rozmezí, avšak může dojít ke zhoršení zdraví baterie. Dobrou zprávou je, že Optimalizované nabíjení můžete zapnout i na Macu. Stačí přejít do  → Předvolby systému → Baterie → Baterie, kde aktivujte Optimalizované nabíjení. Pokud byste nechtěli čekat, až se tato funkce uráčí nabíjení utnout na 80 %, tak doporučuji stažení aplikace AlDente – více o ní v tomto článku.

Kontrola aplikací

Čas od času se po aktualizaci Macu může stát, že některé aplikace nefungují úplně podle představ. V případě, že nějakou takovou aplikaci máte a využíváte ji, tak může dojít k tomu, že na pozadí, bez vašeho vědomí, bude využívat nadměrné množství hardwarových zdrojů. Nejčastěji se aplikace tzv. zacyklí, kdy není schopna dokončit konkrétní úlohu a provádí ji stále dokola. Kvůli využívání nadměrného množství hardwarových prostředků pak dochází ke zvýšení spotřeby baterie. Viníka v podobě aplikace najdete v aplikaci Monitor aktivity, kterou lze spustit přes Spotlight či skrze Aplikace → Utility. Zde si pak nahoře klepněte na záložku CPU a seřaďte si aplikace podle CPU %. Aplikace se tak seřadí sestupně od těch, které využívají nejvíce CPU. Pokud zacyklenou aplikaci klepnutím označíte, tak ji následně můžete ukončit, a to klepnutím na křížek nahoře. Pak můžete zkusit aplikaci spustit znova.

Režim nízké spotřeby

S příchodem macOS Monterey jsme se dočkali přidání režimu nízké spotřeby i na Macy. Do té doby bylo možné tento režim využít pouze na iPhonech. Abyste mohli režim nízké spotřeby využít, tak je nutné, abyste vlastnili MacBook z roku 2016 nebo novější. Následně je možné režim nízké spotřeby zapnout tak, že přejdete do  → Předvolby systému → Baterie → Baterie, kde jednoduše zaškrtněte možnost Režim nízké spotřeby. Tímto se na pozadí provedou určité akce, které zabrání nadměrné spotřebě energie. Jakmile budete potřebovat plný výkon, tak funkci nezapomeňte opět deaktivovat.

Snížení jasu

Kromě hardwaru spořádá nejvíce energie v baterii displej. Platí, že čím vyšší jas displeje máte nastavený, tak tím větší je spotřeba energie – i z toho důvodu je na zařízeních nutné využívat automatický režim. Jak jistě víte, tak jas Macu se taktéž automaticky přizpůsobuje. To ale neznamená, že jej nemůžete ručně měnit. Chcete-li ušetřit baterii, tak se budete muset snažit pracovat s co možná nejmenším jasem. Ten můžete jednoduše změnit v horní řadě funkčních kláves, popřípadě v Touch Baru, pokud jej máte. Kromě toho si můžete aktivovat také funkci, díky které se jas displeje po odpojení napájení ztlumí, a to v   → Předvolby systému → Baterie → Baterie, kde zaškrtněte možnost Mírně ztlumit jas obrazovky při napájení z baterie.

Máte Mac s Apple Silicon?

Čipy Apple Silicon pro jablečné počítače jsou tady s námi již více než jeden rok. Za tu dobu Apple ukázal, že vlastní čipy rozhodně umí, jelikož jsou nesmírně výkonné, ale zároveň také úsporné. Jestliže jste svůj starý stroj s procesorem Intel již vyměnili za ten s čipem Apple Silicon, tak mi rozhodně dáte zapravdu. Jediným problémem je, že čipy Apple Silicon běží oproti procesorům Intel na rozdílné architektuře. To znamená, že aplikace vytvořené pro tyto architektury nejsou navzájem kompatibilní. Aby mohli uživatelé ještě nějakou dobu využívat aplikace pro procesory Intel, a aby vývojáři měli čas své aplikace převést pro čipy Apple Silicon, tak jablečná společnost vytvořila speciální překladač kódu Rosetta 2, který spuštění aplikací určených pro Intel na zařízeních s čipy Apple Silicon podporuje. Pokud ale takovou aplikaci spustíte, tak vzhledem k využití překladače kódu dochází ke snížení výkonu – někde více, někde méně, což způsobuje rychlejší spotřebu baterie. Je-li to možné, tak rozhodně využívejte aplikace určené pro Apple Silicon. Někteří vývojáři nabízí zároveň obě verze aplikací, takže si zkontrolujte, že využíváte tu správnou.

Dnes nejčtenější

.