Zavřít reklamu

Na konci minulého roku Apple představil zbrusu nové jablečné počítače s čipy Apple Silicon – konkrétně jsme se u MacBooku Air, 13″ MacBooku Pro a Macu mini dočkali čipu M1. Vzhledem k tomu, že je tento čip stavěn na jiné architektuře než dosavadní procesory Intel, tak bylo nutné nějakým způsobem vyřešit kompatibilitu aplikací. Vznikl tak překladač kódu Rosetta, který tady ale nebude navždy. Všichni vývojáři tak budou své aplikace postupně muset na čipy Apple Silicon připravit.

Jak na Macu zjistit, které aplikace jsou optimalizované pro čipy Apple Silicon

Obyčejný uživatel aktuálně nemá šanci poznat, zdali je aplikace, kterou spustil, určená jen pro procesory Intel, anebo zdali už se jedná o verzi pro Apple Silicon. Do budoucna je však tato informace velmi důležitá, abyste po zrušení překladače kódu Rosetta věděli, zdali budete aplikaci schopni spustit. To, zdali už je aplikace pro Apple Silicon připravena, zjistíte následovně:

  • Prvně je nutné, abyste se přesunuli na stránky portálu Is Apple Silicon Ready.
    • Tato webová stránka je přímo určená uživatelům pro zjištění toho, zdali jsou konkrétní aplikace připraveny pro Apple Silicon.
  • Na této webové stránce nyní stačí, abyste si našli konkrétní aplikaci, kterou chcete ověřit.
    • Ty nejpopulárnější aplikace pak najdete přímo na hlavní stránce.
  • U vybrané aplikace pak stačí ve sloupci M1 optimalizován sledovat, zdali je aplikace pro Apple Silicon optimalizovaná.
  • V případě, že na konkrétní aplikaci klepnete, tak se vám přímo slovně zobrazí verdikt.

V případě, že je u aplikace zelená fajfka ve sloupci Rosetta 2, tak to znamená, že aplikace prozatím funguje pouze prostřednictvím překladače kódu. Jestliže se u konkrétní aplikace nachází žlutý vykřičník, tak aplikace funguje, ale mohou se objevit různé problémy s výkonem – pro detailní info stačí otevřít profil aplikace. Červený přeškrtnutý kruh pak indikuje, že aplikace není pro M1 či prostřednictvím Rossety k dispozici vůbec. Zobrazit si můžete také datum poslední aktualizace.

Dnes nejčtenější

.