Zavřít reklamu

Před Vánocemi jsme vás na našem magazínu informovali o tom, že Apple již podle dostupných zpráv a informací začal vyrábět iPhone SE třetí generace. Tento jablečný telefon se oproti těm „hlavním“ liší především v ceně, která je v porovnání o mnoho nižší, což se však samozřejmě musí promítnout také na vybavenosti a vlastnostech. Zbrusu nového iPhonu SE bychom se měli dočkat již za pár měsíců, a to na jarní Apple Keynote. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 5 věcí, kterých bychom se u iPhonu SE (2022) mohli dočkat.

Displej přes celou přední stranu

Pokud si vezmete současný iPhone SE, tak při pohledu z přední strany zjistíte, že je k nerozeznání od iPhonu 6, 6s, 7 a 8. To znamená, že nabízí displej s velkými rámečky nahoře a dole. I přesto, že je tento design již poněkud zastaralý, tak je mezi uživateli stále nesmírně oblíbený. U třetí generace dostupného „eséčka“ už by ale měl Apple z tohoto designu upustit. Namísto něj bychom se konečně měli dočkat displeje přes celou přední stranu. S největší pravděpodobností bude využit klasický LCD displej, OLED tak nadále zůstane dominantou hlavní řady.

Přemístění Touch ID

Vzhledem k tomu, že se u iPhonu SE třetí generace dočkáme displeje přes celou přední stranu, tak logicky dojde k odstranění tlačítka plochy, které se nachází ve spodní části. Již po dobu několika let se neustále objevují spekulace o tom, že by měl Apple nasadit Touch ID umístěné přímo v displeji. Prozatím jsme se ale takové technologie u jablečné společnosti nedočkali a upřímně si myslím, že ani nedočkáme. Čeho jsme se však naopak dočkali je Touch ID umístěné v odemykacím/zamykacím tlačítku, a to u nejnovějšího iPadu Air a iPadu mini. Je tedy o mnoho pravděpodobnější, že Apple u iPhonu SE 3. generace přijde s naprosto stejným řešením, které se navíc zdá praktičtější a rychlejší.

iPad-Air-Touch-ID-Sensor

Průstřel v displeji pro kameru

Již od roku 2017, kdy Apple představil tehdejší bombu v podobě iPhonu X, se v horní části novějších jablečných telefonů nachází výřez. V tomto výřezu se kromě přední kamery nachází také ostatní součásti, s pomocí kterých může fungovat Face ID, tedy biometrická ochrana, která využívá pokročilého skenování obličeje. Jak už jsem zmínil výše, tak iPhone SE třetí generace Face ID nejspíše nenabídne, tudíž by byl výřez v displeji zbytečný – nehradit by jej teoreticky mohl tzv. průstřel, tedy tečka určená pouze pro přední kameru. Na druhou stranu ale výřezem disponuje třeba takový MacBook Pro, který taktéž Face ID nemá – uvidíme tedy, zdali Apple vsadí na průstřel, anebo bude i nadále využívat výřez, který by tedy u nového SE neměl význam.

Nové barvy

Apple se v posledních letech snaží své produkty udělat barevnějšími. Pokud se podíváte na aktuální nabídku iPhonu SE druhé generace, tak zjistíte, že si jej můžete pořídit v bílé, černé nebo červené PRODUCT(RED). Například oproti iPhonu 11, 12 či 13 je tento výběr velmi omezený a očekává se, že nový iPhone SE třetí generace nabídne paletu několika nových barev. O jaké barvy se bude jednat prozatím není jasné, nejvíce se však očekává příchod pastelových barev, které Apple nabízí třeba u 24″ iMacu. Necháme se překvapit.

Z jakého iPhonu bude vycházet?

Nízká cena iPhonu SE je kromě slabší vybavenosti zapříčiněna tím, že každá generace vychází z nějakého staršího modelu iPhonu – Apple tak může využít starší díly, které by jinak ležely ladem. Kupříkladu, první generace iPhonu SE vycházela z původního iPhonu 5s, druhá generace, která je nyní aktuální, pak vycházela z iPhonu 8 – vždy se tedy jednalo o zařízení z předchozího roku. Pokud se dočkáme představení iPhonu SE třetí generace letos, tak je prakticky jasné, že bude vycházet z iPhonu 12. Očekáváme tedy aktuální design, který je ostrý a hranatý.

Nový iPhone můžete zakoupit například zde

iphone se 3. generace koncept

Dnes nejčtenější

.