Zavřít reklamu

Česko už má plán, jak dostat co nejjednodušší cestou očkované či testované občany do obchodů, na akce či obecně na místa, kde bude vyžadováno ověření bezinfekčnosti. Vyplývá to alespoň z dnešních slov nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO), dle kterého připravuje Ústav zdravotnických informací a statistiky speciální mobilní aplikaci, která bude sloužit právě k prokázání prodělaného očkování či negativního testu majitelů smartphonů. 

Aplikace, která má Česku pomoci vrátit se zpět k normálnímu životu, je podle dostupných informací již víceméně hotová a měla by se pilotně spustit už příští měsíc – tedy v květnu. Ministerstvo ve spolupráci s ÚZISem nicméně musí ještě dodefinovat, jak se s ní bude pracovat – respektive kde všude bude využívána. Kromě obchodů a akcí to mohou být třeba i služby typu kadeřnictví, o kterých se v posledních dnech též dost mluví.

Fungování aplikace jako takové by mělo být naprosto jednoduchou záležitostí. Bude se totiž dle všeho jednat de facto jen o jakousi peněženku pro QR kód, který provozovatele si pořadatele po oskenování přesměruje zřejmě do informační databáze s informacemi o daném člověku. QR kód do aplikace by pak mohl být buď skenem kódu z certifikátu, nebo kódem vygenerovaným přes Portál občana. Všechny detaily nicméně ukáží až následující týdny. 

Dnes nejčtenější

.