Zavřít reklamu

Dnes v noci vypustil Apple po řadě peripetií první vývojářskou verzi svého dalšího majoritního updatu pro iOS 14. Ta nese konkrétně označení 14.3 a jak se zatím zdá, obsahuje celou řadu velmi zajímavých novinek, které nám zpříjemní využitelnost iPhonů a potažmo iPadů skrze iPadOS 14.3. Pojďme se tedy nyní společně podívat na 7 hlavních novinek, které iOS 14.3 Beta 1 přínáší.

  • Podpora ProRAW – Na iPhony 12 Pro a 12 Pro Max míří podpora nového formátu ProRAW, který Apple představil na své říjnové Keynote. Jedná se jakousi kombinaci mezi klasickým RAW formátem a formátem vytvořeným Applem umožňujícím úpravu redukce šumu, expozice více snímků a de facto všech dalších softwarem vyladěných věcí z iPhonů 12 Pro a Pro Max. Novinka je možná zapnout v nastavení fotoaparátu s tím, že po její aktivaci je třeba počítat s fotkami o velikosti kolem 25 MB. Používání této novinky tedy rozhodně není pro každého. 
  • Návrhy aplikací třetích stran – Do některých zemí míří podpora návrhů funkcí z aplikací třetích stran. Doposud přitom měl tuto možnost jen aplikace z dílny Applu. Bohužel však není zcela jasné, které všechny země se novinky dočkají, jelikož je zařazena jen kvůli požadavkům tamní legislativy. S ohledem na tuto skutečnost jich proto pravděpodobně moc nebude. 
  • Těhotenství ve Zdraví – Do nativní aplikace Zdraví přibyla nová sekce Těhotenství, ve které bude možné vést po tomto požehnaném stavu záznamy, jako tomu jde u jiných kategorií již nyní. 
  • Podpora nového ovladače pro PS 5 – Kvůli startu prodejů nové herní konzole PlayStation 5 se začíná v iOS 14.3 Apple chystat i na její příslušenství. Zařadil do něj proto podporu pro herní ovladač DualSense, který Sony speciálně pro PS 5 vytvořilo. Samozřejmostí je pak ponechání podpory DualShocku z PS 4 či Xbox Wireless Gamepadu od Microsoftu. 
  • Vylepšené Klipy aplikací – Novinku ve formě funkce Klipy aplikací, která umožňuje spouštět části aplikací z App Store jen v prohlížeči, lze nyní aktivovat přes fotoaparát nebo ovládací centrum. Doposud to bylo možné jen přes odkazy. 
  • Nová možnost výchozího vyhledávače – Po dlouhých letech rozšířil Apple nabídku svých výchozích vyhledávačů. Ke Googlu, Yahoo, Bingu a DuckDuckGo se tak nyní zařadila i Ecosia. 
  • Novinky v Domácnosti – Aplikace Domácnost by měla nově začít upozorňovat na to, že se HomeKitové příslušenství v ní připojené dočkalo ze strany jeho výrobce firmwarových aktualizací. Ty by navíc mělo být v budoucnu možné instalovat přímo přes ní. 

Dnes nejčtenější

.