Zavřít reklamu

V dnešní době jsou osobní data každého z nás často vyvažována zlatem. Čas od času se na internetu objeví určité zprávy o tom, že některé společnosti data svých uživatelů prodávají, anebo je nějakým nekalým způsobem zneužívají. Není tak úplně běžné, že by tomu bylo naopak – tedy že by se nějakému hackerovi podařilo získat určitá data o zaměstnancích velkých společností. Tento čin se ale povedl australskému 24letému hackerovi, Abe Crannafordovi.

Crannafordovi se ze serverů jablečné společnosti mělo podařit získat osobní data o některých zaměstnancích, společně s dalšími ostatními daty. Crannaforda (bohužel pro něj) nenapadlo nic jiného, než data, která získal, umístit na svůj Twitter, kvůli čemuž celý tento čin praskl. Kromě zmíněných osobních dat zaměstnanců se Crannaford s veřejností podělil také o neurčitý jablečný firmware, jehož kód umístil na GitHub. Ke zveřejnění těchto dat došlo na začátku roku 2018, teprve tento týden se však Crannaford objevil před soudem. Maximální trest je v tomto „odvětví“ až v podobě 2 let za mřížemi, společně s pokutou 10 tisíc dolarů. Soudce Doug Dick, jenž měl tento případ na starost, byl však velmi shovívavý.

Doug Dick udělil hackerovi Crannafordovi pouze pokutu v hodnotě 5 tisíc dolarů a podmínku na dobu 18 měsíců. Pokud Crannaford během této doby provede nějaký trestný čin, tak mu bude přidělena další 5 tisícová pokuta, samozřejmě v dolarech. „Je příjemné vidět, že jste ve svém životě provedl určité změny. Z podnětů pozoruji, že vás provedený čin velmi tíží, což je sám o sobě velký trest,“ uvedl Dick. Ines Chiumento, Crannafordův obhájce, se pokusil argumentovat tím, že Apple podobným hackerům nabízí odměny prostřednictvím svého speciálního programu pro hledání chyb a bugů v jeho systémech. Soudce Dick uznal existenci tohoto programu, avšak uvedl, že Crannaford získaná data sdílel s ostatními prostřednictvím internetu, takže je koncept programu v rozporu s jeho činy – což je samozřejmě pravda. Crannaford se tedy tímto vyhnul vězení, vzhledem k zaplacení tučné pokuty byl ale zajisté poučen.

Dnes nejčtenější

.