Zavřít reklamu

Že Apple pracuje na vlastních počítačových procesorech, kterými by rád po letech nahradil řešení od Intelu, je díky relativně velkému množství úniků informací již víceméně veřejné tajemství. Doposud jsme však kromě toho, že bychom se měli první vlaštovky s jablečným procesorem dočkat na přelomu roku 2020 a 2021, nevěděli o procesorech téměř nic. To se však mění dnešním dnem díky zdrojům agentury Bloomberg. 

Podle informací Bloombergu je Apple již nyní napevno rozhodnut uvést Mac s vlastním procesorem na pulty obchodů v příštím roce. Co se týče detailů procesoru, ten má být vyroben 5nm technologií a obsahovat má celkem 12 jader, přičemž osm z nich má být vysoce výkonných a zbylý čtyři pak úsporná na jednodušší operace. S ohledem na tuto skutečnost se tak zdá poměrně pravděpodobné, že se procesor objeví v některém z Pro modelů, kterému zajistí dostatečný výkon. Na model Air či jakýkoliv podobně slabý je totiž dvanáctijádrový procesor příliš výkonný (budeme-li na něj nahlížet jako na klasické vícejádrové procesory od Intelu). Vždyť nyní je základní Air osazen jen dvoujádrem. Pokud bychom pak zabrousili do nabídky 13” MacBooků Pro, zjistili bychom, že jsou osazeny “jen” čtyřjádry. 

Kromě modelu, který jako první v novodobé historii Applu čipset z jeho dílny dostane, visí otazníky i nad tím, jak tato novinka zahýbe cenami jablečných počítačů obecně. Obecně se sice předpokládá, že by nasazení procesorů z dílny Applu mohlo ceny Maců vyšponovat, avšak na druhou stranu s ohledem na situaci ve světě, která jej bude ovlivňovat velmi pravděpodobně ještě několik následujících měsíců či let, si Apple nemůže hazardy s cenami dovolit – tím spíš, když se v poslední době Macy prodejně trápí. 

Dnes nejčtenější

.