Zavřít reklamu

Novou klávesnici Magic Keyboard bude Apple prodávat po boku již zaběhlé Smart Keyboard, kterou Apple iPadům Pro (2020) již přizpůsobil. Nutno podotknout, že se tomuto kroku nelze s ohledem na cenu Magic Keyboard atakující v případě 11” verze 9 tisíc korun a v případě 12,9” verze dokonce 10 tisíc korun divit. Standardní Smart Keyboard je totiž zhruba o polovinu levnější a tedy pro mnohé uživatele lákavější. Na druhou stranu však nenabízí ani zdaleka tolik, jako právě Magic Keyboard. 

Dle slov Applu se na novince píše suverénně nejlépe ze všech klávesnic k iPadům. To zajišťují především klávesy v plné velikosti, které jsou na klávesnici navíc uchyceny nůžkovým mechanismem využívaným u laptopové i externí verze Magic Keyboard. Zdvih kláves je pak velmi slušný jeden milimetr, což uživatelům jinými slovy zajišťuje, že se budou při psaní cítit naprosto stejně, jako kdyby psali na klasickou klávesnici. Psaní na tomto typu klávesnice je navíc stále velmi tiché. 

Vynikající vychytávkou klávesnice je podsvícení, po kterém mnozí uživatelů dřívějších verzí iPadových klávesnic dlouho volali. Napájení podsvícení stejně jako zbytku klávesnice probíhá podle všeho přes Smart Connector na zadní straně iPadu, díky čemuž se uživatelé nebudou muset starat o úroveň nabití. Poměrně zajímavé je, že přestože Apple nasadil jak na iPady, tak i na MacBooky podsvícenou Magic Keyboard, u externí klávesnice, která je na světě suverénně nejdéle, byste podsvícení hledali marně. 

Klávesnice se skládá de facto z klávesové/trackpadové části a magnetické konzolové části, na kterou se umisťuje iPad. Tyto části spojuje speciální polohovatelný pant, ve kterém je umístěn i USB-C konektor sloužící pro potřeby nabíjení, které probíhá právě přes Smart Connector. Port v iPadu Pro pak můžou uživatelé využít k připojení různých doplňků, což je rozhodně užitečné. Při úplném sklopení obou částí pak Magic Keyboard chrání iPad z obou stran. 

Pod klávesovou část umístil Apple relativně velký trackpad, který podporuje multi-touch gesta jako na MacBooku. Skrze trackpad je možné iPad ovládat velmi podobně jako klasický počítač, byť vzhledem k operačnímu systému iPadOS její shoda zcela stoprocentní. V tomto směru se však dají ze strany Applu očekávat v budoucnu vylepšení, která ovladatelnost iPadu skrze trackpad Magic Keyboard přiblíží právě MacBookům. Jedná se totiž ryze o softwarovou záležitost, která pro něj nebude problémová. 

Novinka bude podle oficiálního webu Applu kompatibilní jak s letošními iPady Pro, tak i s modely představenými na podzim roku 2018. Dostupnost Magic Keyboard je v tuto chvíli neznámá. Apple sice prozradil, že produkt dorazí v průběhu května, avšak přesnější v tomto směru nebyl. Nevíme bohužel ani to, zda se budou cenově verze pro iPady Pro 2018 a iPady Pro 2020 jakkoliv lišit. Očekávat se to však nedá, jelikož se od sebe budou lišit zřejmě jen výřezem pro fotoaparát. 

Dnes nejčtenější

.