Zavřít reklamu

Kauza okolo zpomalování starších iPhonů softwarovými updaty iOS stále nevyhasla – tedy alespoň ve Francii. Tam totiž musí Apple zaplatit za svůj prohřešek 25 milionů euro, tedy v přepočtu asi 625 milionů korun. 

Zpomalování starších iPhonů se začalo intenzivně řešit na konci roku 2017, kdy jej shodou náhod odhalily výkonnostní testy fanoušků Applu před a po výměně baterií jejich telefonů. Ze zdánlivě drobného prohřešku se stal po pár týdnech problém obřích rozměrů, za který stanul Apple v mnoha zemích světa u soudu, u kterého jej pranýřovali jak běžní jablíčkáři, tak zástupci států. Jedním z nich byla i Francie, která začala problém se zpomalováním iPhonů řešit už v lednu 2018 skrze své generální ředitelství hospodářské soutěže, které je součástí ministerstva průmyslu. To při vyšetřování došlo k závěru, že Apple úmyslně zatajil zpomalovací funkce iOS, čímž porušil zákony země. Svůj prohřešek Apple přiznal a s Francií se, stejně jako s naprostou většinou dalších států, dohodl na zaplacení pokuty a veřejné omluvě skrze tiskovou zprávu. Pokuta bude ve výši 25 milionů euro, tisková zpráva v jeho Newsroomu ohledně urovnání vztahů s Francii pak bude od vyvěšení viset na webu po dobu jednoho měsíce. Kdy přesně ji Apple zveřejní je nicméně v tuto chvíli ve hvězdách. 

Ke zpomalování starších iPhonů se Apple dle svých slov z minulosti uchýlil hlavně kvůli tomu, aby zamezil neočekávanému vypínání telefonů se zhoršeným stavem baterie. Právě ten totiž způsoboval výkyvy v dodávkách energie do telefonu, které mohly zapříčinit jeho náhlé vypnutí při vyšší zátěži. Apple proto implementoval mechanismus, který v případě, že hrozilo vypnutí, začal uměle přiškrcovat výkon telefonu a tím jej tak udržel zapnutý. Dalo by se tedy říci, že se jednalo ve výsledku o prospěšné opatření, které však doplatilo na tajnůstkářství Applu. 

Dnes nejčtenější

.