Zavřít reklamu

Vypadá to, že aféra tykající se sníženého výkonu starších iPhonů, kterou před nějakým časem rozpoutali diskutující na redditu, bude mít pro Apple vcelku nepříjemnou dohru. Jablečná společnost totiž včera potvrdila, že jsou starší iPhony skutečně jeho aktualizacemi zpomalovány. Jde však prý pouze o snahu maximalizovat životnost baterie a poskytnout uživateli co možná nejlepší uživatelský zážitek. Toto tvrzení však moc lidí neobměkčilo a na Apple se za úmyslné zpomalování iPhonů valí první žaloba.

Prvními žalobci jsou dva obyvatelé Los Angeles, kteří podali u okresního soudu v Kalifornii žalobu na Applu kvůli úmyslnému zpomalení jejich starých iPhonů, ke kterému přistoupil po představení svých nových modelů. To je podle nich i podle jejich právních zástupců hrubé porušení smluvních podmínek. V těch se totiž mimo jiné o této praktice Apple vůbec nezmiňuje, což by však správně měl. Oběma poškozeným navíc vadí, že je zpomalování systému Applem jedinou možností, kterou Apple nabízí. Kdyby se totiž jednalo o možnost volitelnou, nahlíželo by plno lidí na celou zápletku jinak a Apple by z ní nejspíš vyšel poměrně dobře.

Výsledky měření zakladatele Geekbench, které vztah výkonu, stavu baterie a aktualizací Applu potvrdily:

Apple si svým prohlášením moc nepomohl

Celkově by se dalo říci, že včerejším prohlášením Apple celou situaci ještě více rozdmýchal. Jeho tvrzení, že se snaží o zlepšení výdrže baterie a že se tímto krokem rozhodně nesnaží přimět majitele starších iPhonů k upgradu jsou totiž podle mnoha uživatelů opravdu chabé. Apple měl podle nich o této prakticky minimálně informovat ihned po jejím zavedení a vysvětlení, které včera poskytl, měl též rozvést do větší hloubky. S ohledem na reakce se tak dá očekávat, že se Apple v brzké době k případě ještě vyjádří a zkusí si vztahy s naštvanými uživateli urovnat. V krajním případě bychom se mohli dokonce dočkat aktualizace, která tento novinku odstraní nebo ji přemění ve volitelnou v nastavení.

Uvidíme, jak se tedy celá situace v dalších týdnech vyvine. Apple by však měl rozhodně reagovat co nejrychleji. Pokud první soud prohraje, bude ho to stát “jen” výměnu iPhonů za nové a zaplacení náhrady za zhoršené užívání a náklady na výměnu baterie. Pokud by se však rozjel soudní kolotoč na větší obrátky a k žalobě by se odhodlalo daleko více lidí, bude mít jednak Apple z ostudy kabát a druhak to jeho účtu moc neprospěje. Myslí však vůbec ještě na peníze, když se jeho hodnota pomalu blíží jednomu bilionu?

iPhone 6S iPhone 6S Plus

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.