Zavřít reklamu

Když jsme vás začali v prosinci minulého roku informovat o prvních náznacích toho, že by mohl Apple svými softwary a bateriemi záměrně zpomalovat starší iPhony, ani ve snu by nás nenapadlo, že se stane z tohoto problému aféra, o které bude mluvit celý svět. Jak se však zdá, nečestné jednání Applu nadzvedlo ze židle opravdu velkou spoustu lidí, která se proti němu nebojí vytáhnout do boje. Krom běžných uživatelů se však na Apple zaměřily i mnohé státní instituce po celém světě, které po něm též žádají vysvětlení svých kroků.

Ačkoliv jsme měli doposud veškeré informace o tom, že se začaly o zpomalování iPhonů zabývat i francouzské, italské, jihokorejské či americké úřady, spíše z druhé ruky, díky prohlášení Applu jsou již nyní tyto informace potvrzeny. Včera ve večerních hodinách se totiž jablečná společnost portálu Axios k tomuto tématu vyjádřila a svými slovy potvrdila, že se o ní “několik vládních úřadů skutečně zajímá”.

Pro dobro zákazníků

Krom potvrzení vyšetřování ze strany vlád Apple ve svém prohlášení opět zopakoval, že přidáním softwaru pro správu baterie nechtěl v žádném případě výkon iPhonů degradovat a tím jeho majitele nutit k nákupu nového telefonu. “Jak jsme již v prosinci řekli, nikdy bychom neudělali nic, co by záměrně zkrátilo životnost jakéhokoliv produktu společnosti Apple. Naším cílem bylo vždy vytvářet produkty, které si zákaznici zamilují. Toho však docílíme jedině tak, že bude iPhone fungovat co nejdéle,” tvrdí ve svém prohlášení Apple.

Apple si stojí stále za svým tvrzením, že se implementaci správy napájení pouze snažil své zákazníky ochránit od neočekávaných vypnutí telefonu, která se mohou při vysoce náročných operacích v kombinaci se stárnoucí baterií, dostavit. I přesto, že je o přínosu softwaru rozhodnuta, však s implementací možnosti vypnout správu napájení ručně v nastavení počítá.

Nechme se tedy překvapit, jak se celá kauza týkající se onoho záměrného zpomalování vyvrbí. Jelikož je však Apple zasypán zhruba 50 soudními žalobami od běžných zákazníků a další spory se dají očekávat právě s některými zeměmi, je nejspíš konec tohoto problému v nedohlednu.

iPhone 6 fb

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.