Zavřít reklamu

Minulý rok společnost Google představila novinku, díky které mohlo být každé zařízení s operačním systémem Android 7 a novějším použito v rámci dvoufaktorové autentizace pro přihlášení do Gmailu, Google Drive a dalších aplikací od Googlu. Nově budou moci této funkce využít i jablečné telefony. Nicméně na iPhony se tato novinka dostává postupně. V mém případě se v aplikaci objeví možnost pro nastavení iPhonu jakožto bezpečnostního klíče, avšak při nastavování tato možnost zmizí. Uživatelé ze zahraničí nicméně hlásí, že jim již tato novinka funguje a je tedy jen otázkou času, kdy dorazí i k nám všem.

Momentálně je stále v kurzu dvoufaktorová autentizace (2FA) pomocí SMS. Bohužel, jedná se o jednu z prvních forem 2FA, která se postupem času ukázala jako ne zcela vhodná a lze ji jednoduše zneužít. Určitě bude ještě nějakou dobu trvat, než se uživatele naučí používat jinou formu 2FA. Pokud tak však učiní, mají na výběr že dvou druhů. Buď využijí fyzického klíče, který bude muset být před přihlášením k určitému účtu připojený k počítači, například pomocí USB, anebo se dají na cestu 2FA pomocí svých mobilních zařízení. V tomto případě probíhá 2FA v rámci aplikace Google Smart Lock a nutno podotknout, že se velmi liší oproti Google Prompt. V případě Google Smart Lock musí být vaše zařízení umístěno v dosahu druhého zařízení, na kterém se snažíte někam přihlásit. Je to kvůli tomu, že příkaz k přihlášení se neposílá pouze pomocí internetového připojení, ale především pomocí Bluetooth. S aktualizací aplikace Google Smart Lock si nově uživatelé mohou nastavit, aby se bezpečnostním zámkem stal samotný iPhone. Google v tomto případě využívá tzv. bezpečnostní enklávu, která se nachází v hardwarové části iPhonů. Bezpečnostní enkláva je k dispozici v procesorech série A a slouží k ukládání dat z Touch ID či Face ID. Prvním iPhonem s bezpečnostní enklávou byl iPhone 5s, který už ale nepodporuje iOS 13.

Postup je tedy v případě využití Smart Lock od Googlu jednoduchý. Po nastavení bezpečnostního zámku a 2FA bude při přihlášení k účtu nutné, abyste měli u sebe svůj iPhone, na kterém se objeví informace ohledně přihlášení k účtu. Zde máte na výběr ze dvou možností, a to buď ke schválení přihlášení, anebo k zamítnutí. Tento postup však funguje pouze v případě, že máte na obou zařízeních aktivní Bluetooth, a hlavně se musíte přihlašovat v prohlížeči Chrome. Uživatelé Safari tedy mají, alespoň prozatím, smůlu. Pokud novou možnost pro přidání bezpečnostního kódu nevidíte, tak se přesvědčte, že máte aplikaci Google Smart Lock aktualizovanou, a to na verzi 1.6 nebo novější. Pokud s ani poté možnost neobjeví, tak budete ještě nějakou dobu muset počkat. Kromě této hlavní novinky byl také vylepšen design aplikace.

Dnes nejčtenější

.