Zavřít reklamu

Letošní CES nabírá na obrátkách. Intel zde představil například Thunderbolt 4, společnost AMD zase perfektní procesory budoucnosti a ani další společnosti se zde rozhodně nebály vytáhnout svá esa z rukávu. Veletrh CES však není jen o představování nových a převratných produktů. Mezi jednu z jeho částí patří i různé diskuze a konference, přičemž jedné z nich se rozhodl letos zúčastnit také Apple. Konkrétně se jednalo o debatu hlavních představitelů světových společností zodpovídajících za bezpečnost „u kulatého stolu“.

Za jablečnou společnost usedla ke stolu Jane Horvath, která má ve společnosti na starosti globální bezpečnost. K údivu mnoha lidí se této diskuze zúčastnila také společnost Facebook, kterou zastupovala Erin Egan plnící roli viceprezidentky a vedoucí sféry bezpečnosti.  Mezi další zúčastněné patří Susan Shook ze společnosti The Procter & Gamble, společně s Rebeccou Slaughter z Federal Trade Commission (FTC). Jane Horvath se v této diskuzi snažila představit veškeré snahy společnosti Applu na poli bezpečnosti. Podle jejích slov je hlavním cílem kalifornského giganta „posadit uživatele na místo řidiče“, tedy aby měl každý uživatel přehled o tom, jak se nakládá s jeho daty. Podle Jane Horvath myslí Apple na bezpečnost každého svého produktu už od chvíle, kdy jej začne vyvíjet: „Už od prvotní fáze vývoje má v Applu každý nový produkt svého bezpečnostního vedoucího pracovníka a právníka, kteří s celým týmem pracují,“ uvedla Horvath. Zmínila se také o výkonném řediteli, Timu Cookovi, jenž si na bezpečnost a soukromí velmi potrpí.

Jane Horvath byla později dotázána, zda si myslí, že toho Apple dělá pro bezpečnost a ochranu soukromí svých uživatelů dost. Na tu bez váhání odvětila: „Nemyslím si, že bychom mohli říct, že toho děláme dost. Vždy můžeme dělat víc. Věci se pořád mění a není možné tvrdit, že jsme vynalezli všelék.“ Rebecca Slaughter z FTC později odvětila, že je znepokojena světem, kde veškerá zátěž týkající se ochrany svých údajů leží na spotřebitelích. Horvath v reakci na to vyzdvihla několik praktik Applu, které pomáhají uživatelé chránit. Dále se Horvath rozpovídala o minimalizaci potřebných dat. Tu vysvětlila tak, že pokud se například Siri zeptáte na počasí, hledá informace pouze o vašem městě, nikoliv o vaší přesné lokalitě. Pokud dále Siri požádáte o nalezení nejbližších supermarketů, hledá doopravdy jen ve vašem nejbližším okolí.

Anketa

Věříte, že jsou vaše data u Applu v bezpečí?

Ano 87,69 %
Ne 12,31 %
Celkem hlasovalo: 65

Je naprosto jasné, že má Apple odlišný obchodní model než Facebook – toho si je ostatně vědoma i samotná Erin Egan, která ve Facebooku vede bezpečnost. V její mysli je však pohled na bezpečnost uživatelů stejná: „Máme jiný obchodní model než Apple, ale jsme odhodlaní chránit soukromí uživatelů Facebooku. Nabízíme sice jinou službu, to ale rozhodně neznamená, že nejsme také oddání bezpečnosti a soukromí uživatelů,“ uvedla Erin Egan.

Dnes nejčtenější

.