Zavřít reklamu

Apple vyrábí drtivou většinu svých produktů v Číně, a následně je posílá po celém světě včetně Spojených států. Tento způsob výroby se vyplatí jak ekonomicky, tak prakticky, avšak jedinou nevýhodou jsou politické tahanice některých zemí s Čínou, které Apple pociťuje plnými doušky. Největší vrásky na čele mu nyní přidělává obchodní válka mezi USA a Čínou, která zuří už dlouhé měsíce. Naštěstí má Tim Cook s americkým prezidentem Donaldem Trump poměrně vřelé vztahy, díky čemuž Applu odpadla povinnost platit řadu cel. Přesto je tu ale ze strany Trumpa jistý tlak na to, aby technologický gigant přesunul výrobu zpět do Spojených států, čemuž se generální ředitel stále vehementně brání.

Zatímco výroba Macu Pro má ve Spojených státech dlouhou tradici a očividně toto rozhodnutí svědčí jak tamnímu průmyslu, tak samotné jablečné společnosti, v případě iPhonu není situace zdaleka tak růžová. Ostatně, na Apple je v tomto ohledu vyvíjen velký tlak, zejména teda ze strany amerického prezidenta Donalda Trump, který chce podporovat lokální výrobce a stimulovat pracovní trh. Není to tak dávno, co jsme informovali o společné návštěvě hlavy Spojených států a Tima Cooka, kteří si byli prohlédnout jednu z továren v texaském Austinu. Právě tam se generální ředitel Applu vyjádřil k otázce výroby iPhonů a jeho odpověď nebyla ničím překvapivá. Společnost chce nadále vyrábět jablečné telefony mimo USA a přesun na západ rozhodně není na pořadu dne. Konec konců, nedávno vyplulo na povrch, že technologický gigant zvažuje přesun části výroby mimo Čínu, konkrétně do Indie nebo Tchaj-wanu, cože není kvůli probíhající obchodní válce vůbec překvapivé. Jak se sám Cook vyjádřil, iPhone je používán na celém světě, čímž mírně naznačil, že je v podstatě jedno, kde se ve finále zkompletován.

„Uvažuji nad tím tak, že iPhone je vyráběn v podstatě všude. Například sklo, díky němuž můžete využívat dotykový displej, je vyráběno v Kentucky a pokud byste telefon rozebrali, jistě by vám neuniklo, že spousta dalších součástek a elektronických částí pochází z různých koutů Spojených států. Co se Ameriky a Číny týče, nezbývá než doufat, že přijdou k rozumu a dosáhnou dohody. Nechci se příliš zabývat otázkou cel, ale v nejlepším zájmu obou mocností by bylo se jich zbavit. A mám pocit, že se to brzy také stane,“ vyjádřil se později Tim Cook. V rozhovoru padla také otázka týkající se aplikace, která měla protestujícím v Hong Kongu ukázat možné střety s policií a následně byla stažena z App Storu. Podle oficiálních slov byla zakázána z důvodu bezpečnosti a ochrany uživatelů. Zbytek rozhovoru se však nesl v poklidnějším duchu a podle Tima Cooka nás čeká v budoucnu řada malých, ale zato pořádně zajímavých věcí. Uvidíme, s čím v dohledné době Apple přijde, a zda to bude stát za to.

Dnes nejčtenější

.