Zavřít reklamu

Znáte to – chcete přejít k jinému operátorovi, ale v tu chvíli vás čeká celá řada složitých procesů, několik dní čekání a nespočet telefonátů. Operátoři si totiž většinou zákazníka jako horkou bramboru zrovna nepřehazují, naopak se mu snaží přechod co nejvíce ztížit a znepříjemnit. Naštěstí si na tyto praktiky posvítila vláda, která by již tento týden měla schválit nový zákon o telekomunikacích, jenž ve finále ulehčí zákazníkům a celý proces výrazně zjednoduší.

Na našem trhu existuje jistý monopol mobilních operátorů, kteří svého postavení často zneužívají a snaží se zákazníka udržet za každou cenu. Této situaci si všiml i Senát, který na základě doporučení hospodářského a ústavně-právního výboru zvažuje, že nový zákon o telekomunikacích schválí bez úprav. Ke změnám se vyjádřil také ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček z ANO, podle nějž rozhodnutí přispěje ke snížení cen, uvolnění monopolu a větší konkurenci. Kromě toho zákon nakazuje snížení pokuty kvůli přechodu k jinému operátorovi z původních 20% na 5%, která se týká zejména smluv na dobu určitou. Zkrátí se také čekání na přenos čísla, a to z 10 dní na dva pracovní dny, navíc zákazník nebude mít povinnost kontaktovat stávajícího poskytovatele a informovat ho. Spousta gigantů se sice hájí, že bezúvazkový tarif nabízí již dlouho, ale přesto bude zákon fungovat jako taková pojistka, kdyby se někdo rozhodl porušovat pravidla.

Konec konců, rychlost přenosu čísla se liší dle operátora. Zatímco někteří vám umožní rychlý přechod bez jakýchkoliv obstrukcí během dvou až tří dnů, v mnoha případech se bohužel zmíněná lhůta čekání protáhne až na 10 dní. Naštěstí bude toto zakotveno v zákoně, což přispěje k větší ochraně spotřebitelů. Zákon o telekomunikacích měl sice vyjít v platnost již v lednu příštího roku, ale kvůli prodlouženému hlasování se datum posunulo až na duben. Operátoři navíc potřebují na implementaci chystaných změn více času, především co se týče vracení peněz z neutraceného kreditu. Zatímco dosud jste o nevyužité peníze při přenosu čísla přišli, nyní bude poskytoval donucen vám kredit vrátit. Tento krok by mohl být zpoplatněn, avšak přechod k jinému operátorovi musí být bezplatný. Uvidíme, zda se gigantům jako Vodafone nebo T-Mobile podaří na změny reagovat rychle a nabídnout zákazníkům adekvátní přístup.

Dnes nejčtenější

.