Zavřít reklamu

V dnešní době sice hrám nechybí nádherný grafický kabátek, spousta vymožeností, obrovský herní svět a detailní, propracovaná fyzika, ale mnohdy se zapomíná na příběh nebo hratelnost, která by hráče u obrazovek nějakou dobu udržela. Ne nadarmo si tedy mnoho pamětníků čas od času posteskne a se slzou v oku se podívá na svou starou kolekci her, nebo videa ze starých DOSovek. Inu, naštěstí stále existují lidé, kteří to cítí podobně a mají touhu tento zážitek hráčům znovu zprostředkovat.

Hry už nejsou, co bývaly. Právě tuto větu jste pravděpodobně za svůj herní život slyšeli již několikrát. A není divu, kdysi si každý na herní mechaniky musel přijít sám, návody a cheaty člověk musel dlouho hledat v příručkách či poprosit kamaráda a hratelnost byla sice jednodušší, ale o poznání návykovější. Spousta mladších hráčů tento pohled přisuzuje růžovým brýlím, které si často pamětníci nasazují a možná je na tom špetka pravdy, ale zároveň je třeba jedním dechem dodat, že se herní svět vážně změnil k nepoznání. Nechme ale lamentování a podívejme se zpět do zlatých časů, kdy pixelová 2D grafika nebyla jen záležitostí rádoby retro počinů, ale jedinou možností, jíž tehdejší vývojáři disponovali. Nezisková organizace Internet Archieve, udržující archiv všech starých her a DOSovek, se totiž rozhodla, že tento zážitek hráčům opět zprostředkuje, a to jednoduchým emulátorem, který se vám spustí ve vašem prohlížeči.

Někdo by možná mohl namítnout, že nastavit si vlastní emulátor není tak složité, ale pravda je taková, že se do toho většině hráčů zkrátka nechce. I z tohoto důvodu je hraní starých her přímo v prohlížeči snad nejlepší volbou, po níž vývojáři z organizace Internet Archieve mohli sáhnout. Fungování je vcelku jednoduché, jen otevřete internetovou stránku, spustí se vám DOS-BOX emulátor a vy si následně vyberete z více než 2500 her. Arzenál kultovních klasik je poměrně rozsáhlý a ve sbírce najdeme i takové skvosty jako je Doom, Mortal Kombat nebo Duke Nukem 3D. Pokud tedy neholdujete dnešním Battle Royale hrám a máte chuť spíše na starou řežbu, kde krev od nepřátel odlétá v pixelech, neváhejte zamířit na tyto stránky a připomenout si staré dobré časy. Jistě se mezi vámi najde spousta podobně smýšlejících lidí, kteří si tyto tituly rádi připomenou.

Dnes nejčtenější

.