Zavřít reklamu

Žaloby na technologické giganty se hromadí, vlády jednotlivých zemí pomalu utahují šroubky a regulátoři klepou na dveře nadnárodních korporací. Právě tak by se dala popsat momentální situace v technologickém světě, kde se musí velké společnosti kát před uživateli i vyššími institucemi téměř na denně. Nejinak je tomu i u Facebooku, který je takovou přední černou ovcí, figurující snad v každém skandálu týkajícím se soukromí uživatelů. Možná i proto se společnost rozhodla odebrat ze sociální sítě Instagram jednu z důležitých funkcí, která sice trnem v oku pro úřady zatím nebyla, avšak někteří uživatelé jí vytrvale kritizovali.

Na nářky komunity a kritiku uživatelů se hledí jen málokdy, a když už se tak děje, většinou v tom je nějaký háček. Facebook, potažmo Instagram, se po posledních skandálech snaží podbízet uživatelům jak jen to jde a odebrání jedné z důležitých funkcí, jež se na platformě nacházela téměř od jejího vzniku, toho je důkazem. Řeč je o svým způsobem kontroverzní funkci Following, tedy Sledující, která se jako záložka objevuje v přehledu o aktivitě přátel. Do Instagramu byla poprvé přidána v roce 2011 a měla nabídnout možnost sledovat ostatní. Zatím to nezní zase tak špatně, ale pro mnoho uživatelů měla tato funkce poměrně nepříjemné následky. Většina z nich si totiž neuvědomila, že kdokoliv může v reálném čase vidět co sdílí, komentují a koho sledují. V jistém slova smyslu tedy tato záložka fungovala jako jakési okénko do života ostatních uživatelů.

Kdo o této možnosti věděl, jednoduše mohl své přátele špehovat, což způsobilo spoustě uživatelům prekérní a nepříjemné situace. Samotná společnost se k odebrání funkce příliš podrobně nevyjádřila, jen zmínila, že již neslouží původní účelu a v rámci zjednodušení nebude na platformě nadále figurovat – konkrétně z ní začne mizet postupně od tohoto týdne. Je však téměř jisté, že se jedná o zmírnění škod a pokus zlepšit si u nespokojených uživatelů reputaci. Uvidíme, s čím přijde Instagram příště, ale kontroverzemi obklopujícími společnost se to poslední dobou jen hemží, za což z velké části může nedávné oznámení Facebook o přejmenování obou svých podřízených sociálních sítí – Instagramu a Whatsapp. Mark Zuckerberg totiž zvažoval, že by každá měla za jménem dodatečně „from Facebook“, což by jasně signalizovalo původního vlastníka.

Dnes nejčtenější

.