Zavřít reklamu

Není tajemstvím, že Apple vidí v rozšířené realitě velkou budoucnost. Nedávno zveřejněná patentová přihláška ukazuje, že by společnost mohla využívat tuto technologii mnohem lépe než třeba na hraní her. Jak je známo, Applu velmi záleží na zdraví svých uživatelů. A další disciplínou podporující zdraví uživatelů by měla být právě rozšířená realita.

Nedávný patent v podstatě zkoumá, jak by mohla rozšířená realita a chytré brýle pomoci lidem se zrakovým postižením. Patent popisuje zobrazovací systém (fotoaparát), který zachycuje prostředí viděné uživatelem. Do zorného pole poté zapracuje různé deformace a jiné prvky. Jak má něco podobného pomoci zdraví názorně popisuje i patentová přihláška. Pokud uživatel trpí takovou vadou, že část jeho zorného pole je kvůli vadě zraku poškozena, rozšířená realita tyto nedostatky v zorném poli vyplní a zrak uživatele tak „zkompletuje“. Patent hovoří i o systému, který by rovněž detekoval pohyb očí. Rozšířená realita by tak v pravý moment pracovala přesně podle potřeb uživatele. Jako obvykle je ale na místě konstatovat, že se jedná pouze o patentovou přihlášku. Podobný produkt tak nemusí nikdy spatřit světlo světa.

Souvisejíci

Nejedná se o první patent z dílny Applu, který hovoří o chytrých brýlích. V minulosti byla pospána technologie, která by do zorného pole uživatele zobrazovala informace o zajímavých objektech a památkách nacházejících se v okolí. K těmto objektům by rovněž byl přiřazen text s krátkým popisem, aby uživatel věděl, oč se vlastně jedná. To vše právě před očima uživatele díky rozšířené realitě. Chytré brýle by tak mohly být v budoucnu v mnoha ohledech ku prospěchu. Jak už to však u patentů bývá, jejich realizace není vůbec jistá. Technologické společnosti si totiž registrují podobné myšlenky velmi často, avšak jen hrstka z nich nakonec spatří světlo světa.

Dnes nejčtenější

.