Zavřít reklamu

Dokonce i velikáni, jako je Apple, Google, Facebook či Microsoft čas od času přijdou s opravdu bizarní nebo zkrátka jen velmi pozoruhodnou patentovou žádostí. V dnešním článku vám přinášíme přehled zajímavých i bizarních patentů, nad kterými se určitě pozastavíte.

Hledání ztracených předmětů v rozšířené realitě

Společnost Microsoft si v roce 2016 nechala patentovat  technologii s názvem „Object Tracking“. Ta měla uživatelům pomoci s nalezením ztracených předmětů, jako jsou třeba klíče nebo peněženka. Technologie měla být součástí systému HoloLens.

Kšiltovka s kamerou

V únoru roku 2017 si Google nechal patentovat návrh na baseballovou čepici, na jejímž kšiltu byla připevněná drobná videokamera. Čepice měla sloužit (překvapivě) k pořizování fotografií a nahrávání a streamování videí, kameru mohli uživatelé propojit za pomoci speciální aplikace se svým smartphonem.

Doručovací vzducholodě

Amazon si ve snaze posunout doručování na novou úroveň nechal patentovat speciální doručovací vzducholodě, které měly zároveň sloužit  jako nabíjecí stanice pro doručovací drony.

Facebookem ovládaní roboti

Společnost Facebook si v roce 2016 nechala zapsat patent, popisující „ovládání provozu stroje“ a  „akcí, vykonaných stojem“ prostřednictvím systému sociální sítě. Zní to komplikovaně? Zjednodušeně by se  dalo říci, že se jednalo o roboty, které lidé mohli ovládat s pomocí sociálních sítí.

Pivní deštník

Vadí vám, že si v pořádném lijáku nemůžete dát pivo? Naštěstí je tu Beerbella – patent z roku 2001. Jednalo se  skutečně o miniaturní deštník, který můžete připevnit na plechovku či lahev s pivem a ochránit ji tak nejen před deštěm, ale také před přímým sluncem.

Stroj na „placáka“

Patent z roku 1993 představoval skvělého společníka pro všechny osamělé lidi bez přátele. V jeho popisu stojí, že zařízení „umožňuje uživateli simulovat ‚highfive‘ na oslavu pozitivní události a příjemně tak uvolnit nadšení“.

Apple Smart Bike

Společnost Apple si v roce 2010 nechala patentovat chytré kolo, které po připojení k iPhonu či iPadu dokázalo měřit rychlost, vzdálenost, čas, srdeční činnost, převýšení a další parametry. Projekt se ale nakonec nevyvinul tak, jak v Applu očekávali.

Hodinky, které vám řeknou, za jak dlouho zemřete

Muž jménem David Kendrick si v roce 1991 nechal patentovat hodinky, které by jako dárek asi potěšily málokoho. Hodinky totiž podle popisu v patentové žádosti „monitorují a zobrazují přibližný zbývající čas života svého majitele“. Namísto obvyklého zobrazení času hodinky ukazovaly roky, dny, hodiny, minuty a sekundy, zbývající do smrti uživatele.

Skleněné schodiště

Dobrá, tento patent asi nebude tak úplně nepochopitelný. A jedná se opět o patent z dílny společnosti Apple. Ta si nechala zaregistrovat patent na design skleněných schodišť, která se nacházejí v některých z nejvýznamnějších Apple Storů. V roce 2013 si firma navíc nechala patentovat design spirálovitého schodiště, které se poprvé objevilo v jablečné prodejně v Šanghaji.

Mluvící tetování

V roce 2012 si společnost Google nechala zaregistrovat patent, popisující „spojení elektronického tetování na kůži se zařízením pro mobilní komunikaci“. Jednal se o dočasné digitální tetování, které do smartphonu přenášelo hlas uživatele. Součástí tetování byl mikrofon a zdroj energie, aby celý mechanismus mohl správně pracovat.

Podvodní datacentra

Společnost Microsoft si nechala kdysi patentovat speciální „útesová datová centra“,  jejichž tlaková nádoba se nacházela pod vodní hladinou. Součástí datových center byla struktura, sloužící k podpoře přirozeného okolního ekosystému.

Underwater-data-centers-by-Microsoft

Vyhledávací dron

V říjnu roku 2016 si Amazon nechal patentovat hlasem ovládané zařízení, které bylo v  popisu patentu označeno jako „bezpilotní létající asistent“. Dron odpovídal na hlasové povely a měl sloužit jako průlomový pomocník při hledání ztracených dětí.

Podzemní dovážka Amazonu

V prosinci roku 2016 byl Amazonu uznán patent, popisující systém tunelů, podzemních chodeb a dalších prvků, které měly sloužit k dopravě zboží. Jednou z výhod tohoto způsobu dopravy zboží bylo navýšení efektivity a snížení silničního provozu.

Vysokotlaký čistič ústní dutiny

Z roku 2002 zase pochází patent, popisující rotující mechanismus, který bylo možné připnout k libovolné vodovodní  baterii. Silný proud, vytvořený přístrojem, měl údajně umět odstranit zbytky plaku ze zubů.

Krb s vodopádem

Ze stejného roku pochází patent, popisující opravdový krb, přes který cirkuluje voda a vytváří tak dojem vodopádu.

Krb s vodopadem

Zdroj

Podvodní úložiště

Mezi pozoruhodné patenty společnosti Amazon patří také podvodní úložný systém. Amazon si ho nechal patentovat v roce 2017. Mělo se jednat o revoluční systém skladování a součást plánů Amazonu na rozšíření provozu do světa.

Ochrana pro banány

Dvojsmysly stranou. Opravdu existuje patent na zařízení, sloužící k „ochraně banánů při dopravě a skladování“. Autorem patentu je jistý David B. Agulnik.

Reklamy, založené na počasí

Společnost Google generuje podstatnou část svého příjmu z reklam. Proto si v minulosti nechala patentovat reklamy, založené na povětrnostních podmínkách. Systém na základě polohy uživatele vyhodnotí aktuální počasí a v závislosti na něm mu poskytne adekvátní reklamy.

Posuzování půjček podle sociálních sítí

Společnost Facebook si v roce 2015 nechala patentovat technologii, která bankám i nebankovním společnostem umožňuje na základě analýzy účtu na sociálních sítích posoudit, zda je žadatel opravdu vhodným a důvěryhodným kandidátem na půjčku.

Olizovač známek

Donalda B. Poyntera znechutila příchuť lepidla na zadní straně poštovních známek natolik, že se rozhodl nechat si patentovat zařízení, které známky (nebo cokoliv jiného … například obálky) olízne za vás.

Nápověda pro sociální sítě

Na příspěvky na sociálních sítích je někdy těžké reagovat. V Googlu to moc dobře vědí, proto si nechali patentovat chytrého asistenta, sloužícího k automatickému generování nebo navrhování personalizovaných reakcí na sociálních sítích.

Mluvici tetovani Googlu

Dnes nejčtenější

.